Uluslararası Af Örgütü, Çin ve Rusya'dan yapılan silah satışının Darfur'da ciddi insan hakları ihlallerini beslediğini açıkladı.
Açıklamada, bu durumun etkili bir "silah ticareti antlaşması"nın gerekliliğini gösterdiğine değinildi. Darfur'a yapılan silah transferlerinin Birleşmiş Milletler'in (BM) silah ambargosunun güçlendirilmesi gerektiğine işaret ettiği belirtildi.
Bugün yayımlanan Sudan: Darfur'daki Krizin Sonu Gelmiyor adlı raporda, Darfur'a gönderilen silahların Sudan'da sivil halka karşı kullanılacağı yönünde "güçlü deliller" olduğu, buna rağmen Çin, Rusya ve Belarus'un bu ülkeye silah ve mühimmat temin ettiği bildirildi. Söz konusu silah ve mühimmat satışının savaş helikopterleri, saldırı uçakları, hava-yer füzeleri ve zırhlı araçlar içerdiğine dikkat çekildi.
Silah ticareti antlaşması gerekli
Uluslararası Af Örgütü'nün silah ve güvenlik ticaretiyle ilgili araştırmacısı Brian Wood, silah ticareti üzerine bir antlaşma olmazsa BM silah ambargolarının hiçe sayılmaya devam edileceği uyarısında bulundu: "Milyonlarca kişi, Darfur'da olduğu gibi, sorumsuzca yapılan silah transferlerinin kurbanı olmaya devam edecek."
Ambargo genişletilsin
Uluslararası Af Örgütü açıklamasında BM Güvenlik Konseyi'ne de çağrıda bulundu. Daha fazla insan hakları ihlallerini engellemek için Sudan'la yapılan uluslararası silah ticaretinin durdurulmasını ve Birleşmiş Milletler silah ambargosunun tüm ülkeyi kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.
"Bu ambargo yeterli düzeyde kaynak sağlanmış BM Uzmanlar Heyeti tarafından izlenmeli ve Heyet düzenli olarak, Güvenlik Konseyi Yaptırımlar Komitesi'ne rapor vermeli. Uzmanlar Heyeti uluslararası düzeyde soruşturmalar yürütmeli ve ambargonun kurallarına uyulduğunu izlemek için düzenli olarak Sudan'a ana girişlerin yapıldığı noktaları izlemeli."
300 bin kişi öldü
Sudan hükümetiyle isyancı gruplar arasında 2003'te başlayan savaşta BM verilerine göre yaklaşık 300 bin kişi hayatını kaybetti, iki milyon yedi yüz bin kişi de yerlerinden oldu, mülteci konumuna düştü.
Hükümetle çatışan grupların et güçlüsü Adalet ve Eşitlik örgütüyle Sudan Hükümeti arasında 2010'da bir ateşkes anlaşması imzalanmış, ancak kısa sürede sona ermişti. (YY)