Silahlarla ilgili yasa tasarısını görüşen Meclis İçişleri Alt Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Komisyon tartılma yaratan konulardan birinde, silah ruhsatı için tek doktor raporunu yeterli sayan düzenlemeden vazgeçti; şimdiki düzenlemeye dönerek heyet raporu şartına geri döndü. Komisyon, bir yıl veya daha fazla hapis cezası almış olanlara silah verilmemesi düzenlemesini de getirdi. Ancak ruhsat alma şartlarını karşılamasa da, hayati tehlikesi olanlar için özel komisyon onayıyla ruhsat olanağı yaratıldı. Silah ruhsatı için 21 yaş olan altsınırın 25'e yükseltilmesi teklifiyse reddedildi.
Alt komisyonun çalışmasındaki düzenlemelerden bazıları şöyle.
"Askeri silah" çıkarıldı: Silah ve malzeme kategorileri yeniden düzenlendi; "askeri silah" tanımı düzenlemeden çıkarıldı. Silah ve malzemelerin, Milli Savunma Bakanlığı, TSK, MİT ve genel kolluk kuvvetlerinin kendi mevzuatına göre tespit ettikleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere kendileri, kurum ve kuruluşları tarafından ithal edilmesi korundu. Bu maddede yer alan "yetkilendirilen kişi" ibaresi metinden çıkarıldı.
Askerlere ruhsatı askerler verecek: Görevde kullanılmak üzere verilenler hariç, askeri birimler kendi personeline ruhsat verebilecek. Diğer kişiler için ruhsatlar valilikler tarafından verilecek. Ruhsatlara ilişkin kayıtlar, İçişleri Bakanlığı bünyesinde merkezi bir sistemde tutulacak.
Başvuruya altı ayda sonuç: Silah edinme ve ruhsat başvuruları, en geç altı ay içinde sonuçlandırılacak.
Yaş sınırı 21 olarak kaldı: Silah edinme yaşı; av tüfeklerinde 18, normal silahlarda 21 olarak kaldı. CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, yaş sınırının av tüfekleri için 21, normal silahlar için 25 olmasını istedi. Ancak, Güvel'in önerisi kabul edilmedi. Silahsızlanma yanlıları bu sınırın 25'e çıkarılmasını istiyor.
Bir yıldan fazla ceza alana silah yok, ama...: Silah ruhsatı talebinde bulunan kişilerde, belirli bir cezaya mahkumiyetine bağlı hak yoksunluğunun bulunmaması şartı aranacak. Bu konuda yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin hükümler saklı olacak.
Ceza Yasası'ndaki (TCK) bazı suçlardan* ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamına giren suçlardan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alanlar, ateşli silah kullanmak suretiyle işlediği kasıtlı suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkum olanlar, örgüt mensubu suçlulara, suçu meslek edinen kişilere hiçbir zaman silah ruhsatı verilmeyecek.
Özel komisyon: Silah edinme şartlarını taşımamasına rağmene kişiye, "hayatı ciddi tehlike içindeyse" Vali, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve MİT'in ildeki temsilcisinden oluşan komisyon kararıyla ruhsat verilebilecek. Komisyon, kararını oybirliğiyle alacak.
En fazla beş silah: Bir kişinin aynı zamanda en fazla 5 silahı bulunabilecek. Silah edinme izin taleplerinde bu sayı dikkate alınacak. (TK)
* Göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, kasten öldürme, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, hileli iflas, tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirilmesi, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal, ticareti, bulundurulması, sahtecilik, halk arasında korku ve paniğe neden olmak için tehdit, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ulaşım araçlarının kaçırılması ve alıkonulması, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer temin etmek, dilencilik, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, irtikap, rüşvet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, devletin güvenliğine ilişkin belgelerle ilgili suçlar.