"Evdeki silah yine evdeki çocukları ve kadınları öldürüyor ya da yaralıyor. Devlet silah taşıma ve bulundurma konusunda caydırıcı yasalar çıkarırsa bu tür olaylar yüzde 50 azalır" "
Sivas'ta dört yaşındaki bir çocuğun, babasının evdeki silahıyla oynarken ağır yaralanması üzerine Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi, psikiyatr Dr. Ayhan Akcan, bu uyarıyı yineledi.
bianet'e konuşan Akcan, "Evde silah bulundurmak çocuklar, gençler ve kadınlar için risk. Maktullerin ve katillerin çoğu aile içinde. Türkiye'de silahla ölümlerin yarısı 24 yaş altında" diyor.
Evdeki erkeğin otorite simgesi
Akcan, erkeklerin evde silah bulundurmayı kendilerine bir hak olarak gördüklerini anlatıyor:
"Silah evdeki erkeğin otoritesini simgeliyor. Erkek ailedeki diğer fertleri, üstü örtük bir şekilde tehdit ediyor; aile bireylerini koşulsuz itaate zorluyor. Yani 'kıskançlık ya da namus meselesi olursa öldürürüm' ya da 'benim dediğim' olur diyor. Ama otoriteyi simgeleyen o silah sonuçta onun çocuğuna zarar veriyor; silinmeyecek hiç bitmeyecek acıya neden oluyor."
Çocuk bilgilendirilmeli
23 bin kişiyle yaptıkları bir araştırma sonucunda, evdeki silahların yüzde 80'ninin çocukların ulaşabileceği yerlerde bulundurulduğunun ortaya çıktığını anlatan Akcan, ebeveynin sorumluluklarını hatırlatıyor:
"Çocuk evdeki önce silahtan korkuyor, merak ediyor, genellikle evde yetişkin olmadığında silahı alıp kurcalıyor. Evde silahı bulunan anne ve baba - soyut düşüncesi gelişmiş - yaklaşık altı yaş üstü çocuk ve gençlere önceden bilgi vererek, nasıl davranması gerektiğini anlatmalı. Yani çocuğa 'evde silah var, öldürücü olabilir, tehlikelidir, açıkta gördüğünde korkma, hiç dokunmadan hemen bir büyüğe haber ver' denmesi gerekiyor. Ayrıca silahın ve mermilerinin ayrı ayrı kasalarda ve çocukların ulaşamayacağı yerde saklanması lazım."
Öneriler yasa tasarısına alınmadı
Türkiye'de bireysel silahlanmaya ilişkin zorlayıcı yasa ve yönetmelikler çıkarılırsa, bu tür olaylarda yüzde 50 düşüş olacağını söyleyen Akcan ayrıca, "İçişleri Bakanlığı Komisyonu'nda görüşülen Silah Kanunu tasarısına eklenmesini istediğimiz taleplerle ilgili düzenleme yapılmadı" diyor.
Umut Vakfı, Silah Kanunu tasarısına eklenmesi için şu taleplerde bulunmuştu:
*Merkezi veri tabanı, chip'li ve TC kimlik numarası olan silah taşıma veya bulundurma belgesinin zorunlu tutulması,
*Ruhsatlandırma öncesi sertifikalandırılmış zorunlu eğitim,
*Ruhsat sonrası kriminal ve sağlıktan kaynaklanan otomatik iptal sistemi,
*Eş, aile hekimi, avukat gibi ruhsatlandırmaya referans sisteminin getirilmesi,
*Ruhsatlandırmada silah kasası zorunluluğunun ve denetimlerinin belirlenmesi,
*Ruhsatlandırmada başvurunun işleme konulması için bekleme süresinin belirlenmesi,
*Sahip olunabilecek silah sayısının sınırlandırılması. (SP)