Beş ay önce başlatılan "futbolda şike soruşturması" 4 Aralık'ta tamamlandı ve 31'i tutuklu 93 sanık için hazırlanan 401 sayfalık iddianame yeni kurulan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.
İddianamede iki numaralı isim olarak anılan Fenerbahçe Spor Kulübü eski Başkanı Aziz Yıldırım'ın 49 yıldan 132 yıla kadar hapis istemiyle hâkim karşısına çıkacağının basına yansımasının ardında yaz ayları boyunca tartışılan kamuoyunda şike yasası olarak da bilinen 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun bir kez daha Meclis gündemine geldi.
Yasa'da ceza oranlarının atılı suça göre yüksek olduğu eleştirleri sonucu Meclis, 6222 sayılı kanun için düzeltme yeni kanun teklifi taslağı iddianame tamamlanmadan önce Meclis'te AKP, CHP ve MHP'nin desteği ile Kasım ayının ortasında hazırlanmıştı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 6222 sayılı yasa için hazırlanan yeni yasayı 3 Aralık'ta veto etmesi üzerine gündemi kaplayan şike tartışmaları, Adalet Kalkınma Partisi'nin (AKP) içinde "çatlak oluştuğu" yönünde yorumlarla AKP eksenli bir tartışmaya dönüştü. Çünkü veto kararının hemen ardından AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, basın toplantısı düzenleyip şike cezalarında indirim öngören yasa için 'Biz AKP grubu olarak yasayı aynen Köşk'e göndermekten yanayız'" açıklamasını yaptı.
Şike yasası Adalet Komisyonu'nda bugün 18.00 sıralarında yeniden görüşülmeye başlandı. Medyada, geçirdiği operasyon nedeniyle dinlenmekte olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vetoya rağmen yasanın aynen Meclis'ten geçirilmesini istediği yönünde haberler yapılmıştı. Komisyonun yasayı Cumhurbaşkanlığı'na "aynen" gönderip göndermeyeceği ve Cumhurbaşkanı Gül'ün nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Gül, bugün, yasayı veto ettikten sonra konuya dair yaptığı ilk açıklamada, bugün (8 Aralık) "Süreçten farklı bir anlam çıkarmanın faydası yok" ifadelerini kullandı.
Gül, Avusturya'ya gitmeden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada süreci değerlendirirken, kendi görüşünün belli, kanun yapıcının da Meclis olduğunu belirtti.
"Anayasal demokrasilerde kurumlar var ve yetkileri açıkça belli. Bunlar arasında da gayet medeni bir ilişki çerçevesinde demokratik olgunluk çerçevesi içerisinde uygulamalar gerçekleşiyor" diye değerlendirdiği sürecin geleceğine ilişkin olarak Gül şunları söyledi: "Parlamentoda, yine anayasal demokrasi çerçevesi içerisinde kendi yetki ve sorumluluklarında, demokratik olgunluk içerisinde görüşülerek, hükümetin kanaati neyse bu şekilde kullanacak. Meclis'ten nasıl gelecek ona bakarız; ona göre inceletirim."
Şike Yasası AKP'yi bölüyor mu?
Bu gelişmeler AKP'de çatlak iddialarını gündeme getirdi. Bu iddialara ilk yanıt bugün Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan geldi. Şike Yasası'nın Meclis'in gündeminde olduğunu söyleyen Bozdağ, AKP'de çatlak iddialarını da yalanladı. Bozdağ, "Böyle bir şey yok, o birilerinin temennisi" dedi.
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş "Cumhurbaşkanının görüşlerine saygılıyız ancak Meclis'in iradesi öne çıkar" diyerek yasanın değiştirilmeden geçeceği sinyalini verdi; "Herkes imzasının arkasında durmalı. Bu değerlendirmeyi eleştirebiliriz ama o çerçevede de TBMM'nin iradesi öne çıkar. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, milletin vekillerinindir" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise dün cumhurbaşkanını haklı bulduğu yönündeki açıklamasına rağmen bugün "Yasanın arkasındayız, farklı düşüncemiz yok" dedi. Yazıcı "Benim 'rahatsızım veya rahatsız değilim' diye bir tarzım yok. Yasa yapma yetkisi Meclis'indir" sözleriyle yeni düşüncesini açıkladı.
Hayati Yazıcı daha önce Akşam Gazetesi'nden Çiğdem Toker'e yaptığı açıklamada Canikli'nin yasaya ilişkin fikriyle mutabık olmadığını söylemişti.
AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli'nin tavrı veto edilen yasanın Cumhurbaşkanlığı'na aynen geri gönderilmesi yönündeydi.
Tayyar'ın tavrı
AKP'nin Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise Gül'e destek veriyordu. Tayyar Meclis'te 7 Aralık'ta düzenlediği basın toplantısında "Arkasında tüm spor kulüpleri var. Üç partinin grup başkanvekilinin imzası var. Eğer referandumdan geçerse, ben geçtiği gün milletvekilliğinden istifaya hazırım" demişti. Tayyar açıklamasında "10 yıldır çetelerle mücadele etmiş bir partinin refleksinin bu olmaması gerekirdi. Bundan dolayı çok üzüntülüyüm" ifadelerine yer vermişti. (YY)