Siirtt'teki çeşitli meslek kuruluşları, dernek vakıf sendika ve sivil toplum örgütlerinden 60'a yakın temsilcinin oluşturduğu Siirt Barış İnisiyatifi'nin düzenlediği çalıştayda, çatışmasızlık ortamının sürdürülmesi, barış ortamının tesisi ve sürdürülmesi için yerel ve ulusal düzeyde alınması gerekli önlemler tartışıldı ve sonuçlandırıldı.
Tabipler Odası'nda düzenlenen basın toplantısında çağrıcılar Dr.Ekrem Bilek, Cumhur Kılıççıoğlu, Siyamend Yılmaz, Mahfuz Talu ve Şahin Kayıkçı tarafından açıklanan sonuç bildirgesinde, "katılımcı örgüt temsilcilerinden Dr. Ekrem Bilek, Av. M.Ali Özel, Abdulhakim Şendul, Vahit Dündar, Av. Yavuz Çelepkolu, Faruk Pamukçu, Ahmet Aslan, Zana Aksu, Av. Deniz Doğan, Şahin Kayıkçı, Selim Sadak, Salih Kılıçaslan, M.Şirin Tunç, Cumhur Kılıççıoğlu, Mahfuz Talu ve Nedim Kuzu'nun Barış, Savaş, Şiddet, Hoşgörü, Ortak yaşam, Kürt sorunu, Çevre, Kadın, tahammül, ortak çalışma amacı, izlenecek strateji ve hedefler " üzerine görüşerek şu sonuçlara ulaştıkları duyuruldu.
- Yüzde 10 seçim barajı antidemokratik bir yasa olmanın ötesinde barışın sağlanmasının önündeki ciddi engellerden biridir.
- Çatışmalarda yakınlarını kaybedenler bir araya getirilmelidir.
- Çalışmalar, toplumun tüm bireylerine anlatılmalı. Okullarda öğrencilere, cami hutbelerinde ve ev ziyaretlerinde bulunularak barışın zarureti anlatılmalıdır.
- Köye dönüş projelerinin hızlandırılıp, tekrar yapılandırılması barışa katkı sunacaktır.
- Çalıştayın daha verimli ve sağlıklı sonuçlar vermesi için akademisyenler ve uzmanların katılacağı paneller ve konferanslar yapılması planlanmalıdır.
- Siyasi partilere gidilerek gerekli katkıyı sunmaları için işbirliği çağrısı yapılmalıdır.
- Gelinen nokta itibariyle yaşanan çatışmasızlık ortamı sevindirici olmakla birlikte bu çatışmasızlık ortamının kalıcı olması ve barışa giden yolun açılmasının sağlanması amacıyla şahıslar ya da gruplar tarafından yapılan her türlü öneri olgunlukla karşılanmalı ve tartışılmalıdır.
- Doğal hayatı koruma adına; yapılan barajların iklim ve canlı varlıkların üzerindeki olumsuz etkilerini anlatmak amacıyla gerekli duyarlılığın oluşması için kamuoyu oluşturulmalıdır. (CK/EK)