Bu yıl “Başka Hayatlar” konusunda çeşitli sanat, bilim ve kültür alanlarında çeşitli proje ve etkinliklere ev sahipliği yapmakta olan Gümüşlük Akademisi’nin, 2013 yaz dönemi etkinlik programının içeriğini ve ayrıntılarını da “etkinlik rehberi”nin yaz dönemi düzeninde bianet okurlarına duyurmadan geçmemiz olanaksız.
Mayıs ve Haziran ayında giderek yoğunlaşan etkinlikler nedeniyle bilim, sanat, şiir, felsefeyle ilgilenen çok sayıda katılımcı Gümüşlük Akademisi’nin neşeli ve serin ortamından ayrılmak istemiyorlar.
Akademi’nin yöneticileri sürekli katkı ve katılımda bulunan “müdavim”ler yanında, yeni dostlar, gönüllüler, sanatçılar ve sanatseverlerle de buluşmak istediğini belirtiyorlar.
Temmuz ayının “on” gününü geride bıraktığımız şu günlerde aynı yoğunluk sürüyor. önümüzdeki haftadan itibaren gelecek ayın ortalarına kadar belirlenmiş programda şu konular yer alıyor:
“Başkalarının Hayatı” / Türker Armaner ile Felsefe Günleri (15 – 17 Temmuz 2013)
Türker Armaner’in gerçekleştireceği bu atölye çalışması, birbirine bağlı üç aşama olarak gerçekleşecek: İlk bölümde “Başka” kavramı felsefe tarihindeki filozoflar, özellikle de Fichte ve Hegel üzerinden tartışılacak ve “toplum”, “hak” ve “adalet” kuramları ele alınacak. İkinci bölümde, “Politika açısından başkalarının hayatı”, sosyal, etnik, dini, muhalif ve diğer yönlerden bir “kimlik” problemi itibariyle konuşulacak. Son bölümde ise “başka”dan ziyade, bir diğerinin hayatı; olmayan, aslında var olan ama kişinin hayatında sadece bir imge, bir tahayyül olarak bulunan biri ile ilişkisini tanımlanmaya çalışılacak. İki günlük atölye sırasında “üç” de film gösterimi olacak.
“Başka Bir Felsefe” Edmund Husserl ve Fenomenoloji (18 – 19 Temmuz 2013)
Felsefe atölyesinin ikinci ayağı öncekinin hemen ardından Can Habib Türker’in yöneteceği bir çalışma olarak sürecek. Asıl olarak “Felsefe” ve “bilimsellik” konusu ele alınacak. Eskiden bilim, hatta bilimlerin bilimi olarak görülen felsefenin var olma hakkı deneyci yaklaşımın “bilim” olma hakkını yalnız kendinde gördüğü bir süreçte sorgulanıyor. Kimi naif doğalcılar felsefenin öldüğünü bile ilan etti. 20.yüzyılın başında Edmund Husserl tarafından sabiteyi değişime, değişimi sabiteye feda eden felsefe anlayışları karşısında iki yaklaşımı uzlaştırmaya çalışan ve bunda başarılı olan başka bir akım olarak “Fenomenoloji” doğdu. Bu akım aydınlanmanın nesnellik ülküsünü devam ettirirken, biryandan da su içtiğimiz bardağı, yaşadığımız evi, oynadığımız sokağı bile felsefenin konusu yapma olanağını getirdi. Atölyede bu konu irdelenecek. Felsefe Günleri’ne katılım günlük 25 TL olarak belirlenmiş durumda.
“Başka Şiirler VeBaşkasının Yerine Şiirler” Haydar Ergülen Şiir Atölyesi (20 – 21 Temmuz 2013)
Bu atölye boyunca “Başka Hayatlar”ın izi şiirlerde aranılacak. Şair Haydar Ergülen’in yöneteceği şiirimizde hiçbir akıma, harekete dahil olmayan, kıyıda kalmış eski-yeni, bir anlamda ‘öteki’leri olan bu “başka” şairlerin “bambaşka” şiirleri ve ana akım şiirden farklılıkları ortaya konulmaya çalışılacak. Bu şairler arasında Arif Dino, Ercümend Behzat Lav, Osman Numan Baranus, Nilgün Marmara, Samii Baydar, Reşit İmrahor, Lina Salamandre, Hafız ve bir çok başkaları bulunuyor. Atölyenin katılım ücreti 100 TL.
Caz ve Türevi Müziklerde Doğaçlama Atölyesi (21-24 Temmuz 2013)
Gitarist Bora Çeliker ile piyanist Frank Salis’in birlikte ve JSM Radio işbirliğiyle gerçekleştirecekleri, her seviyede müzisyenin ve farkındalığını geliştirmek isteyen dinleyicinin faydalanabileceği bu atölye çalışmasında; tonaI ve modal müzik kavramları, armoniye giriş, seçilmiş caz "standard"larının farklı dönemlerdeki icralarının analiziyle caz müziğin tarihsel evrimi, enstrüman üzerinde uygulamalar, armonik dogaçlamaya farklı yaklaşımlar, eşlik ve birlikte çalma üzerine öneriler, vb. konu başlıklarına yer verilecek. Atölye katılım ücreti: 200 TL olarak belirlenmiş.
Ümit Ünal ile “Sinema Dili” Atölye Çalışması (24 – 26 Temmuz)
Ünlü sinemacı Ümit Ünal’ın yöneteceği atölyede ağırlıklı olarak bir anlatım aracı olarak “sinema dili ve özellikleri” ele alınacak. Üç günlük program içinde çeşitli filmler de gösterilecek. Atölye boyunca herkes ortak bir hikayeden kısa film senaryosu yazıp, story board aşamasına kadar taşıyacak. Katılım ücreti: 200 TL.
“Başka Hayatlar, Başka Sofralar”/ Lezzetin Yaz Hali Atölye Çalışması (26 – 28 Temmuz2013)
Şef Maria Ekmekçioğlu, Nedim Atilla, Sema Temizkan, Ahmet Uhri ve Deniz Arı’nın katılıyla gerçekleşecek atölyede, Ege’den İstanbul’a mezeler, yemekler ve likör yapımından başlayıp “soğan reçeli”nden zeytin ve peynire, oradan fırında yapılan her şeye doğru, yalnız göz, kulak, değil, burun, dil ve ellerin de katılacağı keyifli bir atölye katılımcılarını bekliyor olacak. Üç günlük bu atölyenin katılım bedeli de 300 TL olarak belirlenmiş. Ancak bu atölyeye günlük 100 TL karşılığı katılmak da mümkün olacak. Atölye sonunda gerçekleşecek ayrıca ücretlendirilecek olan şenlik sofrası için de atölye katılımcıları dışında rezervasyon kabul edilmektedir.
Kozmos’dan Kaos’a Atölye Çalışması (12 – 18 Ağustos 2013)
Bu yıl “7.” Kez gerçekleştirilecek olan bu atölye de “Başka Hayatlar” konusunu ele alacak. Türkiye Düzensiz Sistemler Çalışma Grubu Bilim Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. K. Gediz Akdeniz her yıl olduğu gibi atölyenin koordinatörlüğünü üstleniyor. Atölyede Kaos Kuramı tanıtılacak ve Felsefesi tartışılacak, sinema (görsel) ve edebiyattaki örnekleri tartışılacak. Daha sonra sosyal ve insani sistemlerde simülasyon kuramları tanıtılarak, tarihten, edebiyatdan ve sinemadan örnekler verilecek. Bu bağlamda Gümüşlük Akademisi’nin bu yıl ki teması “Başka Hayatlar” ele alınacak. Atölye kapsamında bir de çevre gezisi ve motor turu düzenlenecek. Dört ayrı temadaki her bir atölyeye katılım 30 TL, tümüne birlikte katılım ise 100 TL. olacak.
Tüm atölyelerden sağlanacak gelirin tümü Gümüşlük Akademisi Vakfı’na bağışlanacaktır. Dileyenlerin Gümüşlük Akademisi Vakfı’nın konaklama hizmetinden yararlanmaları mümkün olabiliyor. Programlar hakkında ayrıntılı bilgiler vakfın sitesinde bulunuyor. Başvuru ve kayıt için de [email protected] adresine veya 0252 394 43 01 no’lu telefonla bağlantı kurulabiliyor. (MS)