Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka,, sığınmaevinde kalan kadınların oy verme hakkını kullanabilmesi için kanun teklifi verdi.
Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis’te Nazlıaka’nın konuşması sırasında yaşanan tartışmanın ardından reddedildi.
Kanun teklifi ne getiriyor?
Mevcut durumda sığınmaevinde kalan kadınların seçmen kayıtları, eskiden yaşadıkları, yani şiddet gördükleri için uzaklaştıkları adreste görünüyor. Kadınlar can güvenliği riski nedeniyle ikametlerinin bulunduğu yere gidip oy kullanamıyor. Ancak bu sorunu aşmak ve şiddet gören kadınların vatandaşlık haklarından mahrum kalmamaları için yapılan bir düzenleme de yok.
Nazlıaka verdiği kanun teklifinde, kadınların ikamet adreslerinin sığınmaevinin bulunduğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğü olmasını öneriyor. Güvenlik için, kadınların il müdürlüğünün belirleyeceği sandık listelerinde oy vermesi öngörülüyor.
“Kadınlar anayasal hakkından yoksun”
Gerekçesinde “Mevcut seçim sistemine göre sığınmaevlerinde yaşayan kadınlar ya nüfus kayıt sisteminde gözükmemektedir ya da seçmen kayıtları daha önce yaşadığı adreste çıkmaktadır. Birinci durumda sığınmaevlerindeki kadınlar seçmen dahi sayılmazken, ikinci durumda güvenlik gerekçesiyle oyunu kullanamamaktadır. Bu sistemle kadınlar en önemli anayasal ve demokratik haklarından yoksun bırakılmaktadır” ifadelerine yer verilen kanun teklifi şöyle:
“26/4/1961 tarihli ve 298 sayılı Seçimlerin Temek Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici Madde 24.- Bu Kanuna göre yapılacak ilk seçimlerde; yazım veya güncelleştirme sırasında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile belediyelere bağlı kadın sığınmaevleri veya benzeri yerlerde kaldıkları için kütüğe yazılmayanlar, barındıkları kadın sığınmaevi veya benzeri yerlerin bulunduğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerine talepte bulunmaları şartı ile, oy verme gününden önceki onbeşinci gün saat 17.00’ye kadar, il müdürlüğünün bulunduğu yerin ilçe seçim kuruluna, bu il müdürlüğü tarafından başvurularak, oy verme yeterliliğine sahip olmaları halinde, sürenin geçmiş ve kütüğün kesinleşmiş olmasına bakılmaksızın kütüğe ve il müdürlüğünün belirleyeceği yerdeki sandık listelerine dahil edilmelerine ilçe seçim kurullarınca karar verilir.” (ÇT)