İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAMDER) Başkan Yardımcısı Metin Çorabatır Suruç’ta bir spor salonunda bulunan 107 Suriyeli sığınmacının ülkelerine geri gönderileceği yolunda yeterli veri olmadığını söyledi.
Bombaların patladığı, kuşatma altında bulunan bir şehre geri göndermenin uluslararası hukuka ve insani kaygılar açısından kabul edilebilir olmadığını belirtti.
Çorabatır’ın vurguladığı bir nokta da Türkiye’de hükümetin böyle bir niyeti olduğuna dair hiçbir belge olmadığıydı.
“Tam tersine, Türkiye bunu en önemli yardım olarak görüyor, ki sivillerin alınması gerçekten bir katkıdır.”
Çorabatır’a göre, spor salonundaki sığınmacıların gözaltında olduklarına dair de bir gösterge bulunmuyor.
“Ne olacaklarını bilemiyorlar, belki geri gönderecekler diye bir panik olabilir ama ben sanmıyorum. Hükümetin açıklamaları ve eylemi bunu göstermiyor.”
Statünün önemi
“Geçici Koruma Statüsü”ne ilişkin yönetmenliğin olmayışına da dikkat çeken Çorabatır bu durumun etkisini vurguladı.
“Baştan bu insanların hangi statüyle kabul edildiği resmi olarak biliniyor olsa bu tür yanlış bilgilendirme ya da haklı endişelere mahal verilmez.”
Genelge hazır
“Yakın zamanda Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan bir toplantıda Göç İdaresi’nden ilgililer beklenen geçici koruma genelgesinin hazırlandığını ve Başbakanlık’ta bulunduğunu söyledi.
“Bu bir ilerleme ama o toplantının üzerinden de 15-20 gün geçti, henüz ortada yok.
“Suriye’den gelenler için önce misafir dendi, sonra geçici koruma altında oldukları söylendi.
“Irak’tan gelenler için ise geçici koruma sözü telaffuz edilmedi. Ama geliş şekilleri itibariyle onlar da yasanın 91. maddesine göre geçici koruma altındalar.
"Bu konuda açıklık olmaması sığınmacılar arasında panik ya da kötü niyetli dezenformasyondan dolayı geri gönderilme korkusunun oluşmasına yol açılabiliyor.”
Metin Çorabatır büyük bir bilgi kirliliğinin varlığını ve sığınmacıların travma yaşayan insanlar olduğunu da hatırlattı.
Koşullar
Sığınmacıların geçici olarak çeşitli yerlere yerleştirildiğini söyleyen Çorabatır bu durumun hukuk açısından sakıncalı olmadığını söyledi, ancak koşulların önemine dikkat çekti.
“Tabii yerleştirilenyer insan onuruna yakışır halde olmalı; tuvalet, havalandırma, aile birliği içinde durulacak vaziyet gibi koşullar önemli. Uygun değilse mutlaka düzeltilmeli.”
Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada Suruç’ta bir spor salonunda bulunan 107 sığınmacının geri gönderilme tehdidiyle karşı karşıya olduklarını bildirmişti. (YY)