Nijeryalı sığınmacı Festus (Fastos) Okey'in Beyoğlu'ndaki polis merkezinde vurulup ölmesinin üzerinden yaklaşık 32 ay geçti. Polis Cengiz Yıldız'ın müebbet hapis istmeiyle yargılandığı davadaysa, Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi iki yıldan fazla bir süredir Okey'in kimliğinin tespitiyle uğraşıyor.
Davanın dünkü (1 Nisan) duruşmasını izleyen avukat Taylan Tanay'ın bianet'e verdiği bilgiye göre, mahkeme yine Nijerya'dan istenen yazının gelmesi için davayı 29 Haziran'a erteledi.
Kimlik bilgileri Ankara'da, BM örgütünde
Taylan, Okey için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) verdiği belgenin yeterli sayılması gerektiğini, ayrıca önemli olanın bir insanın yaşam hakkının ihlali olduğunu, kim olduğunun önemli olmadığını söyledi: "Ölenin adının Festus ya da Ahmet olması önemli değil. Önemli olan maddi gerçeğin ortaya çıkması. Ayrıca, UNHCR belgesinin doğru kabul edilmesi gerek. Aksi için bu belgenin sahte olduğunun kanıtlanması gerek."
UNHCR Türkiye, Okey'in öldürülmesinin ardından, 3 Eylül 2007'de Türkiye hükümetine bir yazı yazarak olayla ve soruşturmanın gidişatıyla ilgili bilgi istemişti. UNHCR, Okey'in sığınma başvurusu yaptığını belirtmiş, metinde adının doğru yazılışı olan "Fastos"u da kullanmıştı.
"Müdahil olmayınca, dava sahipsiz kaldı"
İstanbul Şubesi Başkanı olduğu Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) ve birçok ÇHD üyesi avukatın müdahil olma talebinin defalarca reddedildiğini anımsatan Tanay, UNHCR'ın davaya müdahil olmamasının da süreci olumsuz etkilediğini söylüyor. "Nijerya zaten davayla ilgilenmiyor. Müdahil olamayınca dava sahipsiz kaldı. Şimdi kimlik bilgisi beklemesiyle, dava kamuoyunun gündeminden düşürülüyor" diyor.
Gözaltında ölüm, kayıp gömlek, sürüncemeye giren dava
Okey, 20 Ağustos 2007'de Beyoğlu Polis Merkezi'nde gözaltında olduğu sırada polis Yıldız'ın silahından çıkan kurşunla öldü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Okey'in Yıldız'ın silahını almaya çalıştığını, silahın bu sırada ateş aldığını açıkladı. 27 Kasım 2007'de başlayan davanın ikinci duruşmasında, 14 Şubat 2008'de, Yıldız'ın avukatı ""Bu kişinin adı Festus Okey değil, kaçak bir vizeyle gelmiş, adını sonradan Festus Okey koymuşlar, Acaba terörist midir?" deyince, mahkeme Nijerya Büyükelçiliği'nden bilgi istedi.
Davanın en önemli kanıtlarından, Okey'in vurulduğu sıraa üzerinde olan gömleğin kaybolmasıyla ilgili, mahkeme 13 Mayıs 2008'deki duruşmada takipsizlik kararı verdi.
Okey'i vuran silahın aylardır polis Yıldız'da olduğu, mahkemenin Yıldız'dan silahı teslim etmesini istediği 11 Eylül 2008'deki duruşmada ortaya çıktı.
16 Aralık 2008'de, Nijerya'yla Türkiye arasında adli yardım sözleşmesi olmadığını öğrenen mahkeme, Okey'in kimlik bilgilerinin doğrudan Nijerya'dan istenmesine karar verdi.
Mahkeme 7 Nisan 2009'da, silahın polis Yıldız'a geri verilmemesine karar verdi. Nijerya'dan yanıt gelmediği için duruşma ertelendi. 9 Temmuz, 29 Eylül, 29 Aralık 2009'daki duruşmalar da Nijerya'dan gelecek yanıt için ertelendi. (TK)