Mor Çatı, Beyoğlu Kaymakamlığı ile imzaladığı protokolle, iki yıl süreyle, kadın konukevinin personel atamaları ve konuk evinin işleyişiyle ilgili konularda danışmanlık hizmeti verecek.
Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından personel giderlerinin karşılanacağı Kadın Konuk Evi'nin, önümüzdeki günlerde mağdur kadınları kabule başlanacağı belirtildi.
Mor Çatı Gönüllüleri'nin bianet'e yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin en acil gereksinmelerinden biri olarak sığınma evleri gösteriliyor.
Kadın örgütleri arasında, Belediyeler Yasası'na göre açılacak olan bu tür merkezlere "Sığınak" dendiği, resmi kurum ve kuruluşların açtığı merkezlerin ise "Kadın Konuk Evi" olarak tanımlandığı üzerinde özellikle duruluyor.
Mor Çatı Gönüllüleri, "Eril şiddetin kaynağında cinsiyetçiliği gören ve kadın dayanışmasını temel alan bir yaklaşımla, konuk evinde kalacak kadınlar, şiddetten uzak bir ortamda, yargılanmadan, kararlarına saygı gösterilerek özgüvenlerini yeniden kazanabilecekler" diyor.
Mor Çatı Gönüllüleri, Kadın, Aile ve Çocuktan Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu 'nun, SHÇEK'e ait konukevlerine ilişkin ya da açılmış sığınaklara ait "Talep yok. Boş duruyorlar" açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirtiyor.
"Bakan Çubukçu'nun bilmediği ya da eksik bilgilendirildiği görülüyor. Sığınağımızın açık olmadığı günlerde giden ya da bizim göndermek zorunda kaldığımız kadınlar, sığınaklarda yer olmadığı için alınamıyordu. Yalnız İstanbul'da değil, tüm SHÇEK'lerde bu sorun vardı."
Çubukçu'nun bugüne kadar kadın dernekleriyle görüşme talebi olmadığını belirten Mor Çatı'lı kadınlar, "Zaten Bakan Çubukçu ile kadınlar arasında süren dava varken, bizden de böyle bir görüşme isteğinin gitmesi söz konusu değil" diyorlar.
Beyoğlu Kaymakamlığı'nın açtığı Kadın Konuk Evi'nin, yeni Belediyeler Yasası çerçevesinde olumlu ve örnek bir gelişme olduğuna dikkat çeken Mor Çatı'lı kadınlar, konuyla ilgili olarak aşağıdaki görüşleri ifade ettiler:
"Bizler Mor Çatı gönüllüleri olarak aile içinde ve dışında kadına yönelik şiddetin ne denli yaygın olduğunu, şiddetle iç içe yaşayan kadınların ayakta kalabilmek için nasıl mücadele verdiklerini yakından biliyoruz.
"Kadın hareketi yıllardır şiddete karşı ortak eylemler, stratejiler geliştiriyor. Aile içi şiddet nedeniyle öldürülen, sakat kalan kadınların adları, sayıları, ne yazık ki istatistiklere bile yansıyamıyor.
"Oysa aile içi şiddet göz ardı edilemez, devlet kadınların yaşama hakkını güvence altına almak için gerekli adımları atmak zorundadır."
Mor Çatı'lı kadınlar, "Sığınakların açılması bu adımlardan sadece biridir" derken, Yeni Belediyeler Yasası nüfusu 50 bini aşan tüm yerleşim alanlarında sığınak açılmasını öngördüğünü söylediler.
"İstanbul'da adresi saklı tutulan üç tane Sığınak var. Yaklaşık 50 kadın ve çocuk kapasiteli. Bunlardan iki tanesi belediyelere ait, bir tanesi de SHÇEK'e. Bu sayının, yeni Belediyeler Yasası'nın öngördüğü düzenlemeyle artması gerekiyor. Ancak belediyeler sığınak açmaktan kaçınıyorlar" dediler.
Türkiye'de bulunan sığınakların sayısının 20'ye bile ulaşmadığını belirten Mor Çatı Gönüllüleri, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın bu girişiminin örnek oluşturmasını diliyorlar.
"Sığınaklar açılmalı; yasal düzenlemelerin uygulamasında karşılaştığımız sorunlar giderilmeli; devlet kadınların yaşama hakkının ihlaline seyirci kalmamalıdır."(AD)