"İki kadından birisi şiddet mağduru"
"Sağlık ve Cinsiyet Eşitliği Merkezi'nin 50 ülkede 140 bin kadın arasında yaptığı araştırmaya göre, kadına yönelik şiddette, Türkiye yüzde 58'lik oranla dünya sıralamasında birinci. Yani, Türkiye'de yaşayan her iki kadından birisi şiddete maruz kalıyor.
Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre, her 7 bin 500 kadın için bir sığınmaevi açılması gerekirken, Türkiye'de Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı sadece sekiz "kadın konukevi" bulunuyor. Biri Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, diğeri Ankara Kadın Dayanışma Vakfına ait iki bağımsız sığınak ise ekonomik nedenlerden dolayı kapalı."
Kadınlardan ortak eylem kararı
Kurultayın ilk hazırlık toplantısına katılan temsilciler, yasalar uyarınca sığınak açmakla yükümlü olan devlet ve yerel yönetimleri harekete geçirmek üzere ortak eylem kararı aldı.
Buna göre, Temmuz ayı boyunca Türkiye'nin her yerindeki kadın kuruluşları, kendi ilçe belediyelerine birer dilekçeyle başvurup, kadın danışma merkezi ve sığınak açılması talebinde bulunacaklar.
Yasalara göre yerel yönetimlerin bu talebe en geç 60 gün içinde cevap vermesi gerekiyor. Kadın örgütleri başvurdukları yerel yönetimlerden alacakları cevaba göre ulusal ve gerekirse uluslararası hukuk yollarına başvuracak ve Anayasa'dan hareketle Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi'nin hayata geçirilmesini isteyecekler.
"Namus cinayetleri, 'nitelikli insan öldürme' sayılmalı"
Toplantıda Kamu Yönetimi ve Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı'nın kadınlara yönelik olumsuz etkileri de tartışıldı; Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) sığınaklarının ve toplum merkezlerinin geleceği ile ilgili kaygılar dile getirildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Alt Komisyonu'nda görüşülmesi tamamlanan Türk Ceza Yasası Tasarısı'nda elde edilen kazanımların, Tasarı Adalet Komisyonu ve Meclis Genel Kurulu'nda görüşülürken de korunmasının önemi vurgulandı.
Bu süreçte, Tasarı'da eksik kalan ve özellikle namus cinayetlerinin önlenmesi konusunda etkili olacak "nitelikli insan öldürme" maddesi üzerinde durulması ve kamuoyu duyarlılığının artırılması gerektiğinin altı çizildi.
7. Kadın Kurultayı hazırlık toplantısına katılan kadın kuruluşları
* Adana Kadın Dayanışma Merkezi (AKDAM) - Adana
* Aliağa Belediyesi Aile ve Kadın Dayanışma Merkezi - İzmir
* AMARGİ Kadın Akademisi - İstanbul
* Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi - Antalya
* Bağımsız Kadın Derneği - Mersin
* Ege Kadın Dayanışma Vakfır (EKDAV) - İzmir
* Gökkuşağı Kadın Derneği - İstanbul
* Kadın Dayanışma Grubu - İzmir
* Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği Kadın Danışma Merkezi - Çanakkale
* Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Vakfı - İstanbul
* Kadınlarla Dayanışma Merkezi - İstanbul
* KA-MER - Diyarbakır
* Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı -İstanbul
* Şahmaran Kadın Da(ya)nışma ve Araştırma Merkezi - İstanbul (BB/EÜ)