Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı dün Beyoğlu'ndaki Makine Mühendisleri Odası'nda (MMO) yaptığı toplantıda Sığınaklar ve Danışma/Dayanışma Merkezleri Kurultayı'nda hazırlanan "sığınaklar nasıl olmalı" başlıklı metni dağıtarak sığınakların sayısının yetersiz ancak daha önemlisi verilen desteğin niteliksiz olduğunu söyledi.
"Barınak değil sığınak istiyoruz" başlıklı toplantıda, Türkiye'de sığınağı olan tek bağımsız kadın örgütü olarak Mor Çatı gönüllüleri Beyoğlu Kaymakamlığı'nın kendilerine yaptığı maddi desteği kesmesinin ardında da feminist bakışla destek vermeleri olduğunu düşünüyor, "Mor Çatı istenmiyor" diyorlar.
"Barınak değil sığınak"
İstanbul'da sığınak sayısının beş olduğu bilgisini veren Mor Çatı sığınakların nasıl olması gerektiğini şöyle sıralıyor.
- Sığınakların adresleri gizlidir (törenle açılmazlar) ve başvuran kadınlar hakkında bilgiler gizli tutulur.
- Kadınlar arasında yaş, cinsel tercih, sınıf, sakat olma, din, mezhep, dil, meslek, medeni hal, milliyet, renk, siyasi görüş vb. durumuna göre ayrımlar gözetilmez.
- Hiçbir kadına veya çocuğa baskı ve şiddet uygulanamaz.
- Çalışmalar yalnızca kadın bakış açısına sahip kadınlar tarafından yürütülmeli.
- Sığınaklar kadınları ve çocukları birlikte kabul eder.
- Sığınakların fiziksel koşulları 12 yaşından büyük erkek çocuk sahibi anneler de gözetilerek anne ve çocuklarının özel alanı da bulunacak biçimde düzenlenmelidir.
- Sığınaklar kadınların ve çocukların güvenliğini sağlamak zorundadır.
- Kadınların şiddeti yaşıyor olmaları esastır ve kadınların söyledikleri geçerlidir.
- Sığınak ortamı, kadının şiddetten kurtulmanın yol ve yöntemlerini kendisinin bulabilmesi için teşvik edici olmalıdır.
- Hem sığınakların adreslerinin gizliliği, hem de kadınlara sığınak dışındaki gerekli destekleri vermek için sığınakların mutlaka kadın danışma merkezleri ile birlikte açılması gereklidir.
- Kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından açılan sığınaklar için, "Kadın Korunma Evi", "Konuk Evi" gibi tanımların kullanılması kabul edilemez.
- Var olan sığınakların güçlendirilmesi, hizmet etkinliklerinin arttırılması, bu hizmetlerin tasarruf tedbirleri dışında tutulması, bu kuruluşların bağımsız kadın gruplarıyla iletişim içinde işletilmesi sağlanmalı.
- Sığınakları işletme ilke ve standartlarının, bağımsız kadın kuruluşları tarafından uluslararası ölçütlere göre belirlenmesi gerekli.
- Sığınaklara başvuran kadınlar resmi kategoriye göre sınıflandırılmamalı, sığınaklarda kadınlar sorgulanmamalı, yargılanmamalı, hiyerarşik olmayan özerk bir yapısı olmalı.
- Sığınak kurma sürecinde yörenin özelliklerine göre bilinç yükseltme, gönüllü ve çalışan eğitimi, danışma merkezi vb. aşamalardan geçilmesi ve bu konuda kadın kurum ve kuruluşları arasında bilgi ve deneyim aktarımı yapılması gereklidir.
- Kadınlarla sığınak sonrası ilişkiler, danışma merkezleri aracılığıyla kadının ihtiyaç duyduğu sürece devam etmelidir.
Sığınaklarda kalan kadınların meslek edinmeleri ve hayatlarını devam ettirebilmeleri için meslek edinme seminerlerinden yararlanmaları hususunda projeler geliştirip, kurslar ve eğitimler düzenlenmeli. - Yerel yönetimler şiddet yaşayan kadınlara ücretsiz olarak, uzun süreli hukuksal yardım ve tıbbi tedavi desteği verecek, barınma, mesleki eğitim ve iş olanaklarına kavuşmalarını sağlayacak, çocuklar için kreş ve eğitim olanakları sağlayacak kurumlar oluşturulmalı.
(EZÖ-AT)