Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Madde Bağımlılığı Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen kampanya çerçevesinde, 4 hafta boyunca sigara içmeyenler arasında çekilecek kura sonucu kazanan kişiye, 5 milyar lira ödül verileceği açıklandı.
Dünya Sağlık Örgütü ve Finlandiya Halk Sağlığı Enstitüsü işbirliği ile gerçekleştirilen ve 1994 yılından beri dünya genelinde yapılan "Sigarayı Bırakma Kampanyası"na 100 ülkeden 1 milyon kişi katılıyor.
Türkiye'nin hedefi : 250 bin kişi
Türkiye'de bu yıl ikinci kez, 2-29 Mayıs tarihleri arasında sürdürülecek Türkiye "Bırak-Kazan" kampanyasının bu yılki hedefinin en az 250 bin kişiye sigarayı bıraktırmak ve böylelikle dünya ölçeğinde "katılımın en fazla olduğu ülke" unvanını elde etmek olduğu belirtiliyor.
Sağlık Bakanlığı yetkililerinin belirttiğine göre "Bırak-Kazan" kampanyasına bu yıl 100 ülkeden 1 milyona yakın kişinin katılması amaçlanıyor.
2002'de olumlu sonuçlar
Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, 2002'de düzenlenen kampanyaya ülke genelinde 9 bin 98'i sağlık personeli olmak üzere 98 bin 845 kişinin katılımı sağlandı.
Bu katılım oranı ülkemize dünya genelinde ikincilik, Avrupa bölgesinde ise birincilik getirdi.
* Bir önceki "Bırak-Kazan" kampanyası, katılanların yüzde 86.4' ünün sigarayı bırakmalarına yardımcı olmuş.
* Yüzde 75.3'ü kampanya boyunca hiç sigara içmemiş ve yüzde 44.7'si de kampanyanın ardından en az bir yıl süreyle sigarayı ağzına koymamış.
* Bu verilere göre "Bırak-Kazan 2002" kampanyası sırasında 44.183 kişi bir yıl, 72.651 kişi ise bir ay boyunca hiç sigara içmedi.
Yetkililer "Bırak-Kazan" kampanyasının sigaranın bırakılması sürecinde etkili bir özendirme yöntemi olduğunu belirtiyorlar.
Dünyada durum
"Bırak-Kazan Kampanyaları" 1994 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dünya genelinde yapılıyor. İlk kez 1994 yılında gerçekleştirilen kampanyaya 13 ülkeden 60.000 kişi katılmıştı. İkinci kez 1996 yılında gerçekleştirilen kampanyada ise 25 ülkeden 70.000 kişinin sigarayı bırakması sağlandı.
Daha sonra 1998 yılında 48 ülkeden 200.000 kişi, 2000 yılında 69 ülkeden 420.000 kişi ve 2002 yılında 76 ülkeden 670.000 kişi söz konusu kampanyaya katıldılar.
Dünya Sağlık Örgütü bu yıl 100 ülkeden bir milyon kişinin katılmasını hedeflediğini açıkladı.
Kampanyanın hedefi
Yetkililer kampanyanın hedefinin
* bir bırakma günü belirleyerek,
* bırakma düşüncesini harekete geçirmek,
* ödül kazanma fikrinin bırakma girişimini bırakma teşebbüsüne dönüştürmesini sağlamak,
* ödül beklentisinin bırakmanın zorluklarını aşmaya katkıda bulunması,
* bir çok insanın aynı anda sigaradan uzak kalmasıyla sosyal desteğin en üst düzeye çıkması,
* kitlesel bir olay olduğu için kampanyanın medyada önemli bir yer işgal ederek bu yolla konunun kitlelerin gündemine girmesi
* sigara ve sağlık konusundaki genel bilinçlenmeye katkı sağlaması
olduğunu açıklıyorlar.
Önemli olan "motivasyon"
Kampanyanın diğer sigarayı bırakma yöntemlerine göre üstün yanının ise; sigaraya bağlı bir hastalığı olan ve motive olmuş kişilerde yoğun farmakolojik ve psikolojik desteklerle sigarayı bırakma oranının yüzde 50'lere kadar yükselmesinin sağlanması olduğu belirtiliyor.
Uzmanlara göre herhangi bir müdahale olmadan sigara içenlerin yüzde 1'inin sigarayı kendiliğinden bırakabiliyorlar. Doktorların uyarı ve önerileri ise bu oranı yüzde 3-5'e yükseltebiliyor.
Bu tür kampanyalar ise "toplum" desteği sağladığı için daha yüksek oranlara erişilmesini sağlayabiliyor.
Kampanya kuralları
* En az bir yıldır sigara içen ve 18 yaşını doldurmuş herkes katılabiliyor.
* 2 Mayıs 2004 tarihinden önce katılım formunun doldurulup, kampanya merkezine ulaştırılması gerekiyor.
* Bırakma gününden itibaren 4 hafta süreyle sigara içmeyenler veya tütün ürünlerini kullanmayanlar, 5 milyar lira ödül almaya hak kazanacaklar.
* Katılımcılar arasında kura çekilecek, kuradan hemen sonra kazanan kişiyle temasa geçilecek ve sigara içip içmediği şahitlerce teyit edilecek.
* Ülke ödülünü alan kişi 2 bin 500 dolarlık Avrupa ödülü ve 10 bin dolarlık uluslararası büyük ödül kurasına katılmaya hak kazanacak. (YS/BB)