Zaman gazetesinin haberine göre sigaraya, paket başına 1,5 lira sağlık vergisi geliyor. 1.5 liralık sağlık vergisi var olan vergilerden bağımsız olarak ilaveten uygulanacak.
Sigaraya gelecek olan sağlık vergisinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile Sosyal güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ortak hazırlanan ve DSÖ tarafından yayınlanan raporun büyük etkisinin olduğu söyleniyor.
SGK ve DSÖ tarafından hazırlanan rapora göre, tedavi masraflarının yüzde 9'u sigara kaynaklı. Habere göre SGK, Nisan 2010 ile Mart 2011 arasında 4 milyon 280 bin kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle tedavi gördü. Tedavi için 2,8 milyar TL ödeme yapıldı.
Hastalıkların SGK'ya maliyeti erkeklerde 2 milyar 37 milyon TL, kadınlarda ise 768 milyon TL oldu. Bu paranın1,2 milyarı solunum yolu hastalıklarının tedavisine ayrıldı. Öte yandan sigara kaynaklı hastalıkların tedavisine ayrılan kaynağın da her yıl arttığı görülüyor. Geçen yıl 2,8 milyar TL'nin harcandığı bu alana, bir önceki yıl yapılan harcama ise 2,5 milyar liraydı.
"16 milyon tütün bağımlısı var"
Bu artış sigarada sağlık vergisi alınmasını gündeme getirdi. SGK yetkilileri, daha önce düşünülen ancak sigaradaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı nedeniyle gündeme getirilemeyen sağlık vergisinin bu kez uygulamaya konulacağını belirtti.
Rapora göre, Türkiye'de 16 milyona yakın tütün bağımlısı var. Bu kişilerin yarısı sigaranın yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Her yıl sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden ölenlerin sayısı 100 bin civarında. Yani rapora göre günde 300 kişi sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle ölüyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DSÖ ve SGK'nın hazırladığı rapor hakkında yazdığı değerlendirme yazısında "İntiharın özgürlüğü olmaz" ifadesini kullanarak, "Sigara tüketimine yönelik mücadeleyi çok önemsiyorum. Çünkü insanımızı çok seviyorum. Onlara zarar verecek hiçbir şeyin bizim sorumluluğumuzda hayatta kalmasını istemiyorum" dedi.
"50 kuruş isabetli olur"
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye tütünle mücadele sorumlusu Dr. Toker Ergüder ise, "Bu yükün finansmanı için paket başına bir maktu vergi ya da oransal bazda bir harcama vergisi düşünülebilir" dedi.
Yıllık ortalama 5 milyar paket düzeyinde bir kullanım olduğuna işaret eden Ergüder, paket başına en az 50 kuruş verginin isabetli olacağının altını çizdi. 1,5 lira olması durumunda ise daha fazla insanın sigarayı bırakacağını söyledi. (IC)