Sağlık Bakanlığının Ulusal Tütün Kontrol Programı 2014-2018 Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı çerçevesinde uygulanacak yeni yasaklar ve düzenlemer belli oldu.
Eylem planı 10 çalışma grubu başlığında 133 faaliyetten oluşuyor ve 21 kurumu ve kuruluş bu uygulamadan sorumlu tutuluyor.
Sigarayı bıraktırma oranında yüzde 50'e ulaşma
Eylem planının nihai amacı 2018 yılı sonuna kadar toplumun yüzde 95’inde tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına karşı tutum oluşturulması ve bırakma oranını yüzde 50’nin üzerine çıkarmak.
Sağlık çalışanları, öğretmenler, din adamları, emniyet ve yargı mensuplarında bu oranı yüzde 60’a, hamilelerde yüzde 90’a çıkarılması amaçlanıyor.
Sigara bıraktırma hekimi, eğitimi
Hastanelerde sigara bırakma tedavisi hizmeti sunabilecek en az bir hekim olacak.
Hekim, hemşire, ebe, sağlık memuru ve psikologlara sigara bırakma konusunda eğitimler verilecek.
Okul, hastane ve diğer işyerlerinde veya özel gruplara sağlık personeli, öğretmenler, gençler, emniyet, yargı ve silahlı kuvvetler mensuplarına yönelik bırakma kampanyaları düzenlenecek.
Vergi yüzde 70’e çıkacak
ÖTV’nin sigara perakende satış fiyatının en az yüzde 70’ini oluşturması sağlanarak vergi artış oranının enflasyon oranının üzerinde kalması sağlanacak.
Yasak açık alana yayılıyor
Kapalı mekanlarda başlatılan sigara yasakları açık alanlara yayılacak.
Alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerin girişlerinde tütün ve tütün ürünü kullanımına bağlı pasif etkilenim mesafesi tespit edilecek. Ve bu alanda sigara içimi yasaklanacak.
Kamuya açık çocuk parkı gibi temelde çocukların faydalandığı tüm açık alanlarda tütün ve tütün kullanımı önlenecek.
Lokanta ve kahvehane vb. açık alanlarında da tütün ve tütün kullanılmayan alanlar oluşturulacak. (HK)