Eğlence mekanları da dahil sigara yasağı hayata geçerse neler olur?
Bar işletmecisi Arif Keskiner "Eğlence mekanlarında o uygulama geçerli olamaz, barlarda barların kendi kanunları geçerlidir", Ali Met, "Yasaklar toplum yararını gözetmenin ötesinde sigara endüstrisiyle ve kapitalizmle ilgili" ve reklamcı Ebru Karaca "Çok iyi olur, 2008'in en güzel haberi" dediler.
Meclis Genel Kurulu’nun gündeminki sigara kullanımına yasak getiren düzenleme hayata geçtiği takdirde iş, okul, hastane ve taksilerin yanı sıra tüm toplu ulaşım araçları, lokanta, kahvehane, dernek, lokal, fuar, alışveriş merkezi, düğün, konferans salonları, kafeler, okul bahçeleri ve tüm oyun merkezlerinde yasak uygulamaya konacak. Kurallara uymayanları da, 250 bin YTL’ye kadar ceza bekliyor.
Keskiner: Sigara içenin içme özgürlüğü yok mu?
Çiçek Bar'ın sahibi Keskiner'e bir işletmeci olarak fikrini sorduk, Keskiner düzenlemenin barlarda, eğlence mekanlarında kesinlikle uygulanamayacağını düşünüyor.
"Hastane, okul anlaşılır ama eğlence mekanında sigarayı yasaklamak anlaşılır değil. O kadar çok yasa koyuyorlar ki hepsi üç günde unutuluyor, uygulanmıyor. Yurtdışında uygulanabilir ama bizim toplumumuz hazır değil."
Keskiner Çiçek Bar'ı zaten dört yıldır sigara içilen ve içilmeyen olarak ikiye ayırdıklarını aktardı. Barların kendi kuralları olduğunu söyleyen Keskiner'in bir de sorusu var? Sigara içmeyenin hakkı var da sigara içenin içme özgürlüğü yok mu?
Karaca: Sigara yasağı hayata geçmeli
Sigara içmeyen Karaca eğlenmek için dışarı çıktığında yaşadığı sorunları şöyle ifade etti:
"Sanki sigara içmiş gibi hissediyorum, boğuluyorum, Hayat kalitesini düşüyor. Kıyafetlerim sigara dumanı kokuyor."
Gideceği mekanları bile sigara içilip içilmemesine göre seçen Karaca "Sigara içilmeyen masalar az sayıda ya da kapı önünde oluyor. Sigara içenlerin iktidarı ve bencilliği söz konusu" dedi.
Met: Sigara bırakma ürünleri sektörü yükseliyor
Sigara tiryakisi olan Met "İçmeyenlere haksızlık ise yasak tabi ki uygulanmalı" dedi ama Met'e göre sigara yasağının sadece sigara yasağı değil.
"Ekonomisi tütünden, sigaradan büyük pay alan ülkelerde yasaklama adına katı bir tavır yok. Örneğin Almanya'nın birçok eyaletinde yasak yok. Halbuki dikkat etmesi gereken ülkelerin başında geliyor. Devletin ekonomisi tütün endüstrisine kadar bağlıysa yasakları o kadar ağırdan alıyor."
Met'in bir diğer yorumu ise son dönemde elektronik sigara, nikotin bantları, nikotin çikletleri gibi ürünlerin yaygınlaşması.
"Kapitalizm muhakkak fayda sağlar, bu yasaklar biraz da bu yüzden koyuluyor" diyen Met sigarayı bırakma sektörünün de hızla yükseldiğine dikkat çekti. (EZÖ/TK)