Hububat Üreticileri Sendikası, hükümetin sıfır gümrüklü 500 bin ton mısırın ithaline izin vermesi üzerine, bu konudaki ithalat politikalarını eleştiren bir açıklama yaptı.
Sendika açıklamasında, şeker sektöründe yaşananların uzun süredir pancar üreticileri ve işçileri aleyhine geliştiğini bildirdi ve uygulanan politikaları eleştirdi, yeni politikalar önerdi: "Kendi topraklarımızda üretme potansiyeline sahip olduğumuz ürünlerin ithali yasaklanmalı, NBŞ kota oranları sıfır oranına çekilmeli, çokuluslu şirketlerin çıkarlarını gözeten değil, tüm vatandaşlarımızın sağlığını koruyacak, çiftçilerin ve işçilerin yararını gözetecek politikalar belirlenip, uygulanmalıdır."
Türkiye'de mısır üretiminin azalmasına neden olan koşullara dikkat çekilen açıklamada, mısır fazlası olan ülkelerin ürettiği mısırların genel olarak genetik modifakasyona uğratılmış mısırlar olduğu ve Nişasta Bazlı Şekerin (NBŞ) hammaddesinin de mısır olduğu vurgulandı.
Açıklamada, şekerpancarından elde edilen şekerin sağlığa bir zararı olmadığı belirtildi ve "genetik modifikasyona uğratılmış ürünlerden üretilmiş olan şeker ve şekerli mamullerinin insan ve doğa sağlığına olan zararlarına" değinildi. Aynı şekilde, genetik modifiye ürünlerden üretilen ürünlere gelen tepkilerin ve buna paralel olarak doğal şekerin kullanımı yönündeki eğilimin arttığı bilgisine de yer verildi.
Hububat Üreticileri Sendikası'nın yaptığı yazılı açıklamada, Şeker Kanunu hakkında da bilgi verildi: "Geçmişte çıkarılmış olan Şeker Kanunu, Nişasta Bazlı Şeker- NBŞ üretimine yüzde 10 oranında bir kota tanınmıştı. Ayrıca tanınan bu kotanın yüzde 50 oranında arttırma veya eksiltme yetkisi Bakanlar Kurulu'na tanınmıştır. Bakanlar Kurulu kendisine tanınan bu yetkiyi hep arttırma yönünde kullandı.
AB ortalamasının NBŞ üretim kotası yüzde 6,5'tur. Almanya'da yüzde 1,92; Fransa ve Hollanda'da sıfırdır. Avrupa Birliği'nde bile olmayan oranda NBŞ kotasının tanınması bizi ithalatçı konuma taşıyan başka bir nedendir."
Hububat Üreticileri Sendikası bu çerçevede çarpıcı bir gerçeğin de altını çizdi: "Kendisinden sonra ekilen ürün artışını yüzde 20 arttıran, toprağın yapısını düzelten, besiciler için yem desteği sağlayan bu ve diğer yararlarından dolayı tarımın dinamosu sayılan şekerpancarının NBŞ sektörüne tanınan oran ölçüsünde ekiminin azaldığı bir gerçek olarak orta yerde duruyor." (YY)