İspanya'nın ev sahipliği yaptığı BM İklim Değişikliği Konferansı 25. Taraflar Konferansı'nda geçtiğimiz gün (11 Aralık) aktivistlerin Konferans Salonu önüne yapmak istedikleri barışçıl protestoya müdahale gerçekleşti.
Sİçlerinde iklim için okul grevlerine çıkan Fridays for Future(Gelecek için Cumalar) aktivistlerinin de yer aldığı; sendikalar, gençlik grupları, kadın grupları, STK temsilcileri ve yerli halklardan oluşan yüzlerce kişiyi önce Birleşmiş Milletler (BM) çalışanları sonra da İspanyol polisi engelledi.
Aktivistler, itilip kakılarak ve darp edilerek salondan dışarı çıkarılırken, giysileri ve eşyalarını almalarına da izin verilmedi.
"COP'a asla güvenme"
İklim aktivistleri, bu müdahaleyi protesto eden Fridays for Future hareketi konferansın sonuncu gününe denk gelen 13 Aralık'ta herkesi küresel greve çağırdı ve "Madrid'deki iklim değişikliği konferansında milyonlarca insanın sesi sustu. COP25'in değerli sonuçları yoktu. Sivil toplum COP25'ten kovulurken fosil yakıt lobicileri hala içeridedir. Buna tahammül edilemez!" dedi.
Genç iklim aktivistleri ayrıca sosyal medya üzerinden #NeverTrustACOP25 hashtagiyle bir kampanyaya başladılar.
Türkiye'de dayanışma grevi
Türkiye'den de daha önce 20 Eylül küresel iklim grevinde on binlerce kişinin katıldığı iklim grevini organize eden Sıfır Gelecek kampanyası, küresel greve katılım için eylem çağrısı yaptı.
Taksim Odakule'de saat 19.00'da bir araya gelecek iklim ve ekoloji aktivistleri İklim Konferansı'nda dünya liderlerinin iklim krizine karşı somut ve etkili adımlar atmadaki yetersizliklerini ve COP25'de aktivistlere yönelik müdahaleyi protesto edecek.
Aynı zamanda, Türkiye'ye Paris İklim Anlaşması'nı bir an önce onaylayarak karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar sıfırlaması için eyleme geçme çağrısında bulunacak.
Sıfır Gelecek ne talep ediyor?"Ya sıfır karbon gelecek ya sıfır gelecek" sloganıyla yola çıkan Sıfır Gelecek içerisinde birçok iklim ve ekoloji örgütü, hak örgütü, meslek gruplarının bulunduğu bir kampanya. Kampanya, daha önce 20 Eylül tarihinde iklim için okul grevine çıkan öğrencilerden oluşan Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketinin çağrıcılığını yaptığı küresel iklim grevinin Türkiye ayağını organize etmişti. Türkiye'de 20 farklı şehirde 30 bin yetişkin ve genç sokaklarda, 40 bin öğrenci ise okullarda greve çıkmıştı. Kampanya talepleri arasında iklim acil durumu ilan edilmesi, karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar sıfırlanması, fosil yakıt kullanımının bırakılması ve teşviklerinin sonlandırılması gibi maddeler yer alıyor. |
(PT)