Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsviçre'de devam eden Kıbrıs müzakereleriyle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Çavuşoğlu "Bu konferans bize göre nihai bir konferans. Bir mutabakat, çözüm olacaksa da olmayacaksa da artık bu işi uzatmanın bir anlamı yok. Başından beri bunu söylüyoruz” dedi.
“Tüm konularda mutabakat olmadan, hiçbir konuda mutabakata varılmamış demektir. Sadece güvenlik ve garantiler konferansı değil, tüm konuların müzakere edilip, varılacaksa bir mutabakata varılması gerekiyor.
“Güvenlik ve garantiler konusunda tutumumuzu net bir şekilde söyledik. Sıfır asker, garanti bizim için toplantıya başlama noktası bile değil, kabul edemeyiz. Bunların Türkiye ve KKTC için vazgeçilmez olduğunu söyledik."
TIKLAYIN - KIBRIS MÜZAKERELERİ İÇİN MEKİK DİPLOMASİSİ SONUÇ VERMEDİ
"Ömür boyu bu konuyu müzakere edecek değiliz"
Çavuşoğlu BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin açıklamalarına ilişkin şunları söyledi.
"Uzatma taktiği ve stratejisi, Rumların taktiğidir. Güneyde seçimler var. Ayrıca Kıbrıs açıklarında tek taraflı sondaj çalışmaları yapmak istiyorlar. Tüm bu oyunları, stratejileri görüyoruz.
“Eide böyle bir açıklama yaptıysa, bunu doğru bulmuyoruz. Bu BM'nin tutumudur. BM Genel Sekreteri'nin bu konuda farklı tutumlar içinde olmamalı. Kendisine de bunu söyledik. Eide'nin farklı açıklamalar yapması bizi de bağlamaz. Ömür boyu bu konuyu bu şekilde müzakere edecek değiliz. Bunun bir sonu var. Olacaksa olur, olmayacaksa o zaman müzakerenin boyutları farklı olur.
“Samimiyiz. Tutumuzda da samimiyiz. Karşı taraftan da aynı şeyi görmek istiyoruz. Öyle Türk askeri olmayacak, Türkiye'nin garantisi olmayacak gibi kabul edilemeyen yaklaşımlarından bir kere uzaklaşmaları lazım. Daha makul ve kabul edilebilir öneriler ile karşımıza çıkmaları gerekir."
Eide Kıbrıs müzakereleri başlarken yaptığı açıklamada, konferansı “Büyük şans ama son şans değil” diye nitelemişti.
TIKLAYIN - KUZEY KIBRIS CUMHURBAŞKANI: ÖN ŞARTLAR DIŞINDA HER UZLAŞMAYA AÇIĞIZ
"Türk askeri kalmasın görüşü hayaldir"
Mülkiyet, yönetim paylaşımı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yunanistan vatandaşlarıyla eşit muameleye tabi tutulması gibi önemli konuların da olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bu nihai konferans olacaksa tüm bu konularda mutabakata varılması gerekiyor" dedi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias'ın açıklamalarına ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu şunları söyledi.
"Annan Planı'nı reddeden onlar. Rum ve Yunanistan'nın beklentisi: Garantiler tamamen kalksın, Türk askeri kalmasın. Onun dışındaki her türlü görüş değişik bir görüş değildir.
"Bu onlar için hayaldir; bu hayalden, rüyadan uyanmaları, vazgeçmeleri lazım.
“Kotzias'ın bu söylemi bizi bağlamaz. Düşünceleri varsa bir sonraki oturumlarda kabul edilebilir, gerçekçi görüleri paylaşsınlar. Onun bazı idealleri var. Dostluk Paktı gibi ancak sadece başlıkları ele alınabilir. Kotzias'ın açıklamaları doğru değil.”
TIKLAYIN - KIBRIS GÖRÜŞMELERİ TIKANDI
Kıbrıs Konferansı İsviçre'nin Crans Montana kentinde yapılıyor.
Konferansa Kuzey ve Güney Kıbrıs cumhurbaşkanlarının yanısıra üç garantör ülkeyi temsilen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias katılıyor.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da konferansa katılıyor. (YY)