* Fotoğraflar: Video ekran görüntüsü (The Guardian aracılığıyla)
Sierra Leone'deki protestolarda en az 27 kişi hayatını kaybetti.
The Guardian'ın haberine göre, Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'de yaşanan hayat pahalılığı ve ekonomik kriz karşısında yurttaşlar hükümet karşıtı protestolar düzenliyor. Yüzlerce kişinin katıldığı protestolarda dün (11 Ağustos) itibariyle altı polis memuru ve en az 21 sivil öldü.
Dünya Bankası'nın verilerine göre yaklaşık 8 milyonluk nüfusunun yarısından çoğu yoksulluk sınırının altında yaşayan Sierra Leone'deki temel gıda fiyatlarında son dönemde büyük artışlar yaşadı.
Polis yetkilisi William Fayia Sellu, 10 Ağustos'ta yaptığı açıklamada protestoların yoğunlaştığı Sierra Leone'nin en büyük şehri ve başkenti Freetown'da iki, kuzeydeki Kamakwie kasabasında üç ve Makeni şehrinde de bir polis memurunun öldürüldüğünü açıkladı.
Şehrin ana morgunda çalışan personelin açıklamasına göre ise en az 13 sivil Freetown'da vurularak öldürüldü. Hastane kaynakları da Kamakwie'de dört ve Makeni'de dört sivilin öldürüldüğünü söyledi.
İnternet yönetimini izleyen gözlemci kuruluş NetBlocks'un verilerine göre, 10 Ağustos'ta ülkede iki saat boyunca internet kesildi. Polis yetkilileri de hükümetin 10 Ağustos saat 15:00'te ilan ettiği sokağa çıkma yasağının dün itibariyle saat 19:00'dan 7:00'a kadar geçerli olacağını duyurdu.
"Bu, bizim bildiğimiz ülkemiz değil"
Öte yandan, Reuters'ın doğruladığı bir videoda bir polis memurunun Freetown'da elindeki silahı kalabalığa doğru ateşlediği görülüyordu.
Başkent Freetown'dan paylaşılan diğer fotoğraf ve videolarda da gaz bulutları ve göz yaşartıcı gaz, taş atan ve lastik yakan protestocular ve sokaklarda devriye gezen silahlı polis memurları vardı.
Freetown'daki protestolara katılan 19 yaşındaki Sulaiman Turay da polis göz yaşartıcı gaz sıkmaya başlamadan önce diğer göstericilerle birlikte yürüdüğünü, fakat sonrasında protestocuların bir verandadan açılan ateş sonucu vurulduğunu gördüğünü söyledi: "Sanırım insanlar şoktaydı. Bu, bizim bildiğimiz ülkemiz değil. Sierra Leone, huzurlu bir yerdir."
Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, 10 Ağustos'ta yaşanan olayların "etraflıca soruşturulacağını" söyledi.
Protestolar, muhalefetin güçlü olduğu kuzey bölgelerde ve ülkenin başkenti Freetown'da (Özgür kasaba) devam ediyor.
Sierra Leone hakkındaDaha önce İngiltere sömürgesinde olan Batı Afrika ülkesi Sierra Leone, 1961 yılında bağımsızlığını kazandı. Yolsuzluklar, askeri darbeler ve etnik mücadeleler nedeniyle ülkede uzun yıllar boyunca siyasi istikrar sağlanamadı. Ülkenin elmas madenlerini kontrol etmek ve hükümeti devirmek isteyen Foday Sankoh'un liderliğindeki Liberya eski Devlet Başkanı Charles Taylor tarafından desteklenen Devrimci Birleşik Cephe'nin (RUF) saldırılarıyla 1991 yılında başlayan ve 2002 yılına kadar süren iç savaş, yüz binin üzerinde insanın ölmesi ve iki milyondan fazla insanın (nüfusun üçte birinden fazla) yerlerinden edilmesi ile sonuçlandı. Sierra Leone, bugüne kadar Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kişi başına en çok barış inşa harcaması yapılan ülkedir. BM, Sierra Leone'de düzenin ve silahsızlanmanın sağlanmasına yardımcı olmak üzere, 1999 Aralık ayında ülkeye 6 bin barış gücü askeri gönderdi, daha sonra asker sayısı 13 bine çıkarıldı. Barış Gücünün ülkeden ayrılmasını müteakip, 2005 yılında barış inşa misyonu UNIOSIL (UN Integrated Office in Sierra Leone) kuruldu. UNIOSIL, 2008 yılında yerini UNIPSIL'e (UN Integrated Peacebuilding Office in Sierra Leone) bıraktı. Ülkeye karşı uygulanan yaptırımlar BMGK tarafından 2010 yılında tamamen kaldırıldı. Ülkede, 2007 Eylül ayında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanarak iktidara gelen Ernest Bai Koroma, "Değişim Gündemi" çerçevesinde, demokratikleşme, insan hakları, yargı bağımsızlığı, eğitim, sağlık ve kalkınma alanlarında adımlar attı. Kasım 2012'deki Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerine katılım oranı yüzde 87,3'ü buldu ve Cumhurbaşkanı Koroma göreve yeniden seçildi. Cumhurbaşkanı Koroma'nın partisi APC Parlamento seçimlerini de kazandı. Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma, Sierra Leone anayasasında yer alan üst üste iki dönem ve toplam 10 yıldan fazla Cumhurbaşkanı olunamaması kuralı sebebiyle birinci turu 7 Mart 2018 tarihinde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olamadı. İlk turda hiçbir adayın yüzde 55 oy oranını bulamaması sebebiyle ikinci turu 31 Mart 2018 tarihinde düzenlenen seçimleri yüzde 51,81 oy oranıyla Ana Muhalefet Partisi Sierra Leone People's Party (SLPP)'nin adayı emekli General Julius Maada Bio kazandı. Sierra Leone'nin yeni Cumhurbaşkanı Bio, 4 Nisan 2018 tarihinde yemin ederek göreve başladı. * Kaynak: Türkiye Dışişleri Bakanlığı |
(SD)