Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun (FIDH) 38. Kongresi kapsamında düzenlenen "Siyasal Dönüşümler ve İnsan Hakları: Deneyimler ve Olası Sorunlar Forumu"nun ikinci günündeki konularından biri azınlık hakları ve ayrımcılıkla mücadeleydi.
Konuşmacılardan insan hakları, uzlaşma ve Uluslararası Ceza Mahkemesi ile ilgili çalışmalar yapan Sidiki Kaba, Senegal’daki LGBT bireylerin yaşadığı sıkıntıları anlatarak çözüm için neler yapılması gerektiğini anlattı.
“LGBT’lerden konuşmak benim için gurur”
Konuşmasına “LGBT’lerden konuşuyor olmak benim için bir gurur kaynağıdır” sözleriyle başlayan Kaba, Senegal’in muhafazakar bir toplum olduğunu ifade ederek bunun da Senegalli LGBT bireylerde sıkıntı yarattığını söyledi.
“Senegal’de LGBT bireyler ilişkilerini sadece kamuya kapalı alanlarda gizlice yaşıyor, kamuda birbirlerine öpücük yollayan insanların mahkemeye gitmesi söz konusu.”
Gine, Mali ve Nijerya’da da LGBT bireylerle ilgili aynı sıkıntıların olduğunu dile getiren Kaba, bu sıkıntıların oluşum nedenini dine dayandırdı ve Ceza Kanunu’nda buna dair 5 maddelik suç öngören ağır cezaların olduğunu söyledi.
"Her iki inanç da LGBT konusunda hemfikir"
“Senegal toplumunun yüzde 80’i Müslüman yüzde 5’i Katolik. Cinsel yönelim söz konusu olduğunda her iki inanç da aynı şekilde düşünüyor. Kilise homoseksüelliliğin günah olduğunu söylüyor, İslam da bunu belirtiyor. Böyle olunca da LGBT’liler haklarını aramak için eylem yaptıklarında hukuki engellerle karşılaşıyorlar. Eylemler suç teşkil ettiği için yasaklanıyor.”
Kaba, Senegal’de Aile Hukuku’na göre evliliğin sadece erkek-kadın arasında mümkün olduğunu belirterek LGBT haklarının yasallaşması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
“Bugün kabul etmeliyiz ki Senegal’de cinsel yönelim konusunda özgürlükler yok. LGBT’lere karşı linç girişimleri oluyor .LGBT bireylere karşı sosyal, dini ve hukuki engeller var. Kamuda LGBT olduğunuzu yansıtmak toplumun ahlakına karşı bir saldırı olarak algılanmakta.”
“Fakat, biz insan hakları aktivistleri olarak inançları ne olursa olsun LGBT bireylerin haklarını müdafaa edeceğiz. Biz farklılıkların altını çizip bunun kabul edilmesini istiyoruz. Toplumun homojen olmayacağını anlatmaya çalışıyoruz." (ZA/NV)