Sıdıka Platin'in kendisine işkence yapıp, kulağını kesen eşine teslim edilmesini önlemeyen Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan Selma Aliye Kavaf, Birleşmiş Milletler (BM), Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) çerçevesinde düzenlenen Türkiye toplantısında icraatlarını övdü.
BM'ye, Türkiye'nin CEDAW çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğine dair, Altıncı Dönem Raporu'nu sunan Kavaf'ın toplantıdaki konuşması, kişisel web sayfasında yayınlandı.
Kavaf burada Türkiye'nin kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması; kadın - erkek eşitliğinin sağlanması; cinsiyete dayalı ayrımcılığı besler nitelikteki toplumsal gelenek ve uygulamaların eşitlik temelinde dönüştürülmesi konularında gerekli kararlığa ve iradeye sahip olduğunu vurguladı.
"Yasama eşitlikte kararlı"
Toplantıda Anayasa değişikliği paketine değinen Kavaf, şöyle konuştu:
''Anayasa'nın 10. maddesinde yer alan 'kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür' ifadesinden sonra gelmek üzere, 'bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaz' hükmü eklenmiştir. Değişiklik çalışması, Türkiye'de kadın - erkek eşitliğinin yaşama geçmesi için yasama organının isteğini ve kararlılığını ortaya koymaktadır."
Kavaf eğitim alanında son yıllarda "çarpıcı" gelişmeler kaydettiğini öne sürerek, devam etti:
''Bir önceki raporun sunulduğu 2005'ten bugüne, özellikle ilköğretimde cinsiyet uçurumu kapanma noktasına gelmiştir. 2005-2006 öğretim yılında yüzde 5.13 olan kız ve erkek çocuklar arasındaki net okullulaşma farkı, 2009-2010 öğretim yılına gelindiğinde binde 52'ye gerilemiştir."
Kadının istihdama katılımı düşük
Kadınların işgücüne katılımları ve istihdam oranlarının oldukça düşük olduğunu belirten Kavaf, ''Bunun en önemli nedenlerinden biri köyden kente göçün yoğun olduğu Türkiye'de, köyde işgücü içinde görülen kadının kente geldiğinde yeterli eğitim ve mesleki bilgi beceriye sahip olmaması nedeniyle kent işgücü piyasasına girememesi; işgücü dışında kalarak ev kadını olmasıdır. Bu olumsuzluklara karşın, 2005'te yüzde 23.3 olan kadınların işgücüne katılım oranı, 2009'da gelindiğinde yüzde 26'ya yükseldi'' dedi.
Van'ın Saray İlçesi'ne bağlı Kapıköy'de yaşayan Sıdıka Platin, Eylül 2009'da eşi Faruk Platin tarafından ağır şekilde dövülmüş ve kulağı kesilmişti. Van Kadın Sığınma Evine yerleştirilen Sıdıka Platin, 45 gün sonra eşine teslim edildi. Mahkeme tarafından bir yıl üç ay hapisle cezalandırılan Faruk Platin'in bu cezası ertelendi. Kavaf, Sıdıka Platin'in eşine teslim edilmesini Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Fatma Kurtulan'ın soru önergesine verdiği yanıtta savunmuştu. Sıdıka Platin eşine teslim edildikten sonra yeniden ağır şekilde dövüldü. Platin halen yoğun bakımda tutuluyor. (SP)