Erkeklerin kadınlara uyguladığı şiddete dikkat çekmek için "Bilmek, görmek" adlı fotoğraf sergisi Maçka Sanat Galerisi'nde açıldı. Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Fotoğraf Bölümü'nde araştırma görevlisi olan Derya Kılıç'ın daha önce Haziran ayında Tophane-i Amire Sanat Merkezi'nde açılan sergisi, yeni fotoğraflar eklenerek Maçka Sanat Galerisi'nde sergilenmeye başladı.
Çalışmalarında ağırlıklı olarak çocuklardan ve kadınlardan ilham alan Kılıç bu çalışmasında da kadına şiddeti ele almış. Fotoğraflarda Leonardo, Munc, Vermeer, Dali gibi ünlü ressamların yaptığı kadın portrelerinin şiddete uğramış halleri yansıtılıyor. Derya Kılıç la bu sergi üzerine bir söyleşi yaptık:
Neden ünlü ressamların portrelerinin kurgulanması üzerine çalıştınız?
Ben bu konuyu çok uzun süre düşündüm kadına şiddet mevzusunu nasıl anlatabilirim. Hakikaten zor bir konu ve fotoğrafın diliyle çok da anlatılan bir konu değil. Bugüne kadar sadece bir iki fotoğrafçı bu konuda duyarlı olmuş. Ben daha iyi nasıl anlatabilirim hem basında duyulması hem de bu konunun daha çok ön plana çıkması için bellekte yer edinmiş en bilinen kadın portreleri aklıma geldi. Bu işe girişmek çok zor oldu. Tablolardaki duyguyu vermek için portrelerin orijinalliğini yakalamak, ışığını, ambiyansını vermek gerekiyordu. Makyajları ben yaptım; bu konuda şanslıydım elim yatkındı, çevremden de çok destek aldım, konuyu öğrenen hiç çekinmeden destek verdi. Kadınları da küçük düşürmeyen, mağrur, dik ama konuyu net anlatan bir araç olduğunu düşünüyorum.
Bu çalışmayla ulaşmak istediğiniz hedef neydi?
Her kadının şiddete maruz kalabileceğini, hatta kaldığını düşünüyorum. Bireysel bir şey değil bu sorunun toplumsal bir düzlemde çok net duyulmasını istiyorum. Kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığı bir ülkede yaşıyoruz. Cinayet, taciz, tecavüz, şiddetin fotoğrafları gündelik hayatın içinde yüzümüze çarpan kareler ve bu duruma seyirci kalan ve bunu meşrulaştıran zihniyet yanı başımızda... Bu fotoğraflar şiddetin sadece gazete haberlerinde gördüğümüz kadınlara yönelik olmadığını hatırlatmak için çekildi. Ünlü ressamların ünlü kadın portreleri, gördükleri şiddetle hatırladığımız karelerle hayatımıza giren kadınların kılığına girdiler ya da şiddet gören kadınlar, ünlü ressamların portrelerindeki kanların kılığına... Bu sergi, giderek daha çok ve daha arsız üzerimize gelen bu şiddet zihniyetine bir cevap olsun istedim. Şiddet gören, taciz ve tecavüze tüm kadınlar için bir ses olsun...
Serginiz ne kadar devam edecek, bu serginin devamını getirmeyi düşünüyor musunuz?
Buradaki sergi 12 Ocak'ta bitecek. Daha önce yurt dışında da sergiledim. Almanya'da katıldığım bir karma sergide bu çalışmam ödül aldı. Türkiye'nin farklı bölgelerine de götürmeyi istiyorum çalışmalarımı. Maçka Sanat Galerisi'nde bu sergiyi sunmam da benim için çok önemli, bu benim ilk galerim. Galeri sahibi Rabia Çapa'ya da teşekkür ederim o da büyük bir duyarlılıkla yaklaştı bu sergiye ve galerinin kapısını bize açtı. Bir sonraki çalışmamda Çocuk Gelinleri konu alacağım ama henüz taslak aşamasındayım. (HÇ/HK)