Günün ilk oturumunda Doç. Dr. Sevgi Uçan, "Şiddete, savaş ve militarizme karşı kadın politikaları" konusunda bir sunuş yaptı; öğleden sonraki oturumda ise Doç. Dr. Nilüfer Timisi ile sosyolog Pınar Selek'in "Kadın ve Kültür" konulu sunuşları vardı.
Uçan: Şiddetin farkında olmak gerek
Şiddeti "kadının kırılma noktası" olarak nitelendiren Doç. Dr. Sevgi Uçan, farklı biçimlerde de olsa, kadına yönelik şiddetin dünyanın her yerinde sürdüğüne dikkat çekti.
"Şiddetin kaynağı eşitsiz güç ilişkilerindedir" diyen Uçan, "gündelik yaşamın her alanında karşılaştığımız sistematik şiddete karşı kadın duyarlılığının geliştirilmesi"nin önemini vurguladı:
* Şiddet yaşanılan yerlere, koşullara göre farklı yaşansa da, hepsi, kadının bedenini, emeğini, kimliğini kontrol altına almayı amaçlıyor.
* Kadın, sadece kadın olduğu için erkeğin şiddetine maruz kalıyor, ölüyor. Sünnet, kürtaj, töre, kadının yaşadığı şiddetin farklı şekilleri... Gelişmiş ülkelerde de devlet ve erkekler, adı zor konulduğu halde derinden yaşanan ekonomik ve psikolojik şiddet uygular.
* Şiddetin kaynağı, eşitsiz güç ilişkilerindedir. Ataerkil şiddetten kurtulmanın yolu, bağımsız kadın örgütlenmesi ve ortak kadın alanlarının yaratılmasıdır.
* Gündelik yaşamın her alanında karşılaştığımız sistematik şiddete karşı kadın duyarlılığının geliştirilmesi, farkındalık, politikalarda uyanıklık, dayanışma ağları geliştirilmesi gerekiyor.
Timisi: Medya kadınlık ve erkeklik rollerini formüle ediyor
"Kadın ve Medya" konulu sunumunda Doç. Dr. Nilüfer Timisi, "hegemonyanın bir aracı" olarak nitelendirdiği medyanın "kadınlık ve erkeklik rollerini formüle edip erkin istemine göre yeniden sunduğunu" söyledi.
Özellikle ikinci dalga feminizmin etkisiyle medyanın hem eleştirildiğini hem de belli amaçlar doğrultusunda kullanılması için çeşitli yollar aranmaya başlandığını belirtti.
Timisi, "Medyada daha önce sadece ev kadını - anne modeli çizilirken, bugün daha bağımsız, kendi ayakları üzerinde durabilen kadın modellerine de yer verilmesine çalışılıyor. Medya da, kadın çalışanların mağdur olduğu bir sektör. En ufak bir krizde, ilk işten çıkarılanlar, kadınlar" dedi.
Kurultay, sonuç bildirgesinin onaylanmasıyla tamamlandı. (BB)