3 Mart Dünya Seks İşçileri Günü için Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin düzenlediği Seks İşçileri Konuşuyor: Özgürlük İstiyoruz etkinlikleri Şiddetin Göbeğinde Seks İşçileri ve Sağlık(sızlık) oturumu yapıldı.
Tayfa kitapevindeki etkinlikte Belgin Çelik cinsel sağlık hakkı ve güvencesizliği, Destina seks işçilerinin ve LGBTİ bireylerin psikolojik sıkıntılarını, Eylül Yıldız da kendi deneyimi üzerinden hak ihlali sonrası adalete erişim ve psikolojik şiddeti anlattı.
Yıldız: Yargı süreci de travma yaratıyor
"Daha önce hem trans hem de biyolojik kadınlara şiddet uygulamış bir kişi bana müşteri kılığında geldi ve onun gasp, darp ve tecavüzüne uğradım.
"Hukuk süreci yavaş işlediği, karşımdaki adamın nasıl biri olduğunu bildiğim için olayı yaşadıktan 15 gün sonra ancak Savcılığa gidebildim ve bunu arkadaşlarımızın ve LGBT örgütlerinin desteğiyle yaptım.
"Savcılığın, Adli Tıp’ın tavrı çok kötüydü. Savcı bana “Neden bağırmadın” diye sordu. Adli Tıp’ta “Fiziksel saldırı oldu mu”, “Üstün başın yırtıldı mı?” gibi sorulara muhatap oldum.
"Avukat bulmakta da sorun yaşadım çünkü bazı avukatlar tecavüze uğramış kadınlarla ilgilenmiş olsalar da seks işçiliği yapan ve tecavüze uğramış bir kişiyle nasıl ilgileneceklerini, nasıl bir dil kuracaklarını bilmiyorlar. Burada örgütlü olmak çok önemli, çünkü o dönemde örgütlerin yardımıyla avukatımı buldum.
"Dava sürecim boyunca tecavüzcüm hapis değildi. Bu durumda basa da gitsem, ekmek almaya da gitsem karşıma çıkabiliyordu. Bu başlı başına bir travma. Dava tecavüzcünün 9 yıl 4 ay hapis cezası almasıyla sonuçlandı. Ancak dosya temyize gittiği için tecavüzcü hala sokakta."
Destina: Saygı görmek için saygılı olmalıyız
"Aileden başlamak istiyorum. Kendinizi açamadığımız için psikolojik sorunlara orada başlıyor, sonra okul sürecinde taciz bazen tecavüze uğruyor ancak anlatamıyorsunuz. Travma iş hayatıyla devam ediyor.
"Hayatınızı yaşamak için evinizden ayrılıp seks işçiliği yapmak zorunda kalıyorsunuz. İşte o zaman da apayrı bir dünyaya giriyorsunuz. Tanımadığınız insanlara, tanımadığınız bir ortamda ne yapacağınız bilemeyerek bir psikolojik savrulma yaşıyorsunuz.
"Önce depresyon başlıyor, tedavi olamadığınız için alkole, alkol de yetmeyince uyuşturucuya başlıyorsunuz.
"Kendi camiamızda da ayrımcılık yaşıyor, birbirimize zarar veriyoruz. Oysa bunun yerine kendimize saygı duymak, saygı görmek için saygılı olmamız gerekiyor. Çünkü ne devletin ne de toplumun translar, eşcinseller ya da seks işçileri için yaptığı hiçbir şey yok."
Çelik: Sağlık için havuz oluşturulmalı
"Günümüzde baktığımızda sağlık en büyük sorunumuz. Nasıl yaparız nasıl yol alırız bunu aklımızdan hiç çıkarmayalım. Ne zamana kadar oradan buradan, arkadaşlarımızdan para toparlayabiliriz? Bu yüzdem birlik beraberlik içinde bir havuz, bir banka hesabı oluşturulmalı. Erkek seks işçisi, trans olsun yararlanabilmesi için bu havuzun mutlaka oluşturulması gerekiyor. Bugün herkes bu havuza bir lira atsa bu işe yarar. Çünkü en büyük sorunumuz parasızlık. Ve sağlık sistemi, seks işçileri, translar hastanelerde ayrımcılığa uğruyor. Örgütlenmemiz, sigortalı olmamız çok önemli."
Ördek: Bakanlık sağlık hizmeti vermek zorunda
Kırmızı Şemsiye’nin başkanı Kemal Ördek de Sağlık Bakanlığı’nın seks işçilerine yaklaşımının ayrımcı olduğuna değinerek şöyle konuştu:
“Bakanlık, yüz, iki yüz kondom alabilmek için bizi süründürdü. Oysa devletin kayganlaştırıcı ve kondomu ücretsiz bir şekilde vermesi, seks işçilerinin sağlık testlerine kolayca erişebilmesi gerekiyor.
Ama Türkiye Sağlık Kurumu, onlardan kondom istediğimizde bize “Biz kondom dağıtıp fuhuşu teşvik mi edeceğiz” cevabı veriyor.
Kabahatler Kanunu tartışılrken sağlığı nasıl etkilediğini konuşmuyoruz. Oysa seks işçisi polise görünmemek için hemen arabaya biniyor, bu arada kondom pazarlığı yapamıyor, müşterinin silahı var mı yok mu bakamıyor. Sonra gazetelerden öldürülen, yaralanan seks işçilerini okuyoruz.
Etkinlik “İşyerimizi Dokunmayın!”: Genelevler “Tarih” mi oluyor? oturumuyla devam edecek. (EA)