Khalaf, yaptığı açıklamada, "Bakanlığımız, saldırı mahallinde maddi kanıtların güvenlik kuvvetleri gelmeden bozulmasını istemiyor ve mağdurların hakları da saygı gösterilmesini istiyor" dedi.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, "Gazetecilerin Irak'ta asayişe ilişkin durumu şiddet teşvikçiliği yapmak gibi bir suçlamayla karşılaşmadan yansıtabilmeleri son derece önemli" dedi.
Irak'taki medyaya karşı ilk müdahale değil
Bu, Iraklı yetkililerin medyaya karşı ilk müdahaleleri değil: Aralık 2006'da oturumlarını habercilere kapatan Irak Parlamentosu, 9 Mayıs'ta da Arapça uydu yayını yapan Katar merkezli "El Cezire" televizyonuna karşı yasal işlem yapma kararı almıştı.
Bu son karar, Şii lider Ayetullah Ali Sistani'nin siyasi meşruiyeti tartışma konusu eden bir program yayımlamasından birkaç gün sonra alınmıştı. Yayından sonra ülkenin güneyindeki Basra ve Necef kentlerinde eylemlerle El Cezire'ye tepki gösterilmişti.
Irak hükümetinin silahlı grupların gönderdiği video bantlarını yayımladığı için "şiddeti teşvik etmek"le suçladığı El Cezire'ye Irak'ta çalışmasına Ağustos 2004'ten beri izin verilmiyor. Mecliste yapılan oylamada, milletvekilleri kanalın Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet edilmesini talep ettiler.
Saldırılarda 32 kişi öldü, 50'si yaralandı
Irak'ta bir Şii bölgesinde bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Diyala bölgesinde Ebu Sayda köyünde bir pazar yeri yakınındaki bombalı saldırıda 32 kişi öldü, 50 kişi de yaralandı.
ABD ordusunun hafta sonu kaybolan 3 askeri için başlattığı operasyon da sürüyor. 4 bin askerin katıldığı arama çalışmalarından henüz bir sonuç alınamadı. (EÖ/TK)