Şiddete uğradığınızda, size en yakın karakola, jandarma komutanlığına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.
Bunun yanı sıra, evden çıkamadığınız durumlarda ise, günün her saatinde Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Özürlü ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı’nı ve 155 Polis İmdat’ı arayabilirsiniz.
6284 sayılı Ailenin Korunmasına ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’dan yararlanarak şiddet uygulayana karşı, evden uzaklaştırmak, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesini engellemek, evinize, işinize veya diğer adreslerinize yaklaşmasını engellemek, kişisel bilgilerinizi gizletmek, şiddet uygulayıcının silahına el koydurtmak, kişiden korunmak amacıyla yakın koruma talep etmek, tedbir nafakası talep etmek, geçici maddi yardım talep etmek, geçici velayet talep etmek, geçici genel sağlık sigortasına başvurmak, müşterek konuta şerh koydurtmak gibi bazı önlemler alabilirsiniz.
Mor Çatı Vakfı’nda yer alan bilgilere göre,
İhtiyaç duyduğunuz desteklere ve ne yapmak istediğinize göre öncelikli başvuracağınız kurumlar ve atmanız gereken adımlar değişebilmektedir.
Bir Güvenlik Planı Yapmalısınız! Eğer evden ayrılmaya karar verirsem gidebileceğim yerler şunlardır: ___________. Eğer evden hızlı bir şekilde ayrılmam gerekirse, hazırda bir çanta bekletebilir ve onu gizleyebilirim. (Bu çantanın içinde para, önemli belge, fazla giysi, anahtarlar olmalıdır.) Şiddetten ___________'a bahsedebilirim ve şiddet başlayacak olursa polisi aramalarını sağlayabilirim. Çocuklarımın, arkadaşlarımın veya ailemin yardım çağırması için onlarla aramda şu parolayı kullanabilirim: _____________. Tartışma başladığında daha güvenli olan şu odaya gidebilirim: ____________. Daha rahat olabilmek için ______________ tarihinde ayrı bir hesap açtıracağım. Gerekli telefonları _____________'ya kaydedeceğim. Borç para alabileceğim kişiler: _________________________. Telefon görüşmeleri için bir telefon kartı ya da bozuk para bulunduracağım. Faturalı cep telefonundan arama yapmayacağım, çünkü bir sonraki ay gelen faturada aradığım numaralar görünecektir. Sosyal medya hesaplarımdan beni takip etmesi olasılığına karşı hesaplarıma ulaşmasını engelleyeceğim, gizlilik için konum bildirme gibi özellikleri kaldıracağım. Çocuklarımla birlikte kaçış planının provasını yapacağım. Yanıma almam gereken eşyaları bir arada ve kolayca ulaşabileceğim bir yerde tutacağım. Kendimin ve çocuklarımın kimlik bilgileri, pasaportlar gibi belgeleri alacağım. |
Başvurabileceğiniz Kuruluşlar Polis merkezleri, jandarma karakolları Aile Mahkemeleri Sağlık kuruluşları Cumhuriyet Savcılığı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri Baroların Adli Yardım Büroları Kadın Örgütlenmeleri Acil Telefonlar Polis imdat - 155 Jandarma - 156 Ambulans – 112 Alo 183 (Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı) Alo Baro – 444 26 18 |
(EMK)