Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in, "Ayşe Paşalı cinayetinde 'devlet neden koruyamadı"yı masaya yatırdık" diyerek duyurduğu, "Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı"nın açıklanmasıyla tasarı hakkındaki tartışmalar da başladı.
Taslağın ilk olarak konuşulan tarafı kadına karşı şiddet uygulayan ve uzaklaştırma cezası alan erkeklerin "elektronik kelepçeyle izleme takip sistemi" oldu. Ancak yasa tasarısında başka yeni uygulamalar da var.
Evlilik Şartı Yok
Taslak, şiddet mağduru kadına korunma kararının verilebilmesi için evli olmayı şart koşmuyor. Taslağa göre "şiddete uğrayan veya tehdit altındaki kadınlar, çocuklar" sadece "eşlere" karşı değil, "nişanlılar ve yakın ilişki içinde olduklarına" karşı da korunabilecek.
Taslağa göre şiddetten koruma iki boyutta olacak: İlk boyut kadına ve aile bireylerine barınma imkanı sağlanması: "Hakim mağdur kadının barınma yeri olmaması halinde kendisine ve çocuklarına uygun barınma yeri, geçici maddi yardım, lehine tedbir nafakasına hükmedebilecek. Şiddete maruz kalan kadın kamuda çalışıyorsa işyeri değiştirilebilecek." Ayrıca barınma yeri tahsis edilenlerin kimlik ve adresi gizli tutulacak.
Şiddetten korumanın ikinci boyutu ise, şiddet gösteren erkeğin engellenmesi yönünde: "Korunan birey hakkında fiziki koruma tedbirine hükmedilmesi halinde, kolluk kuvvetleri tarafından gerekli güvenlik tedbirleri alınacak. Tedbirler arasında elektronik izleme de var. Fiziki koruma tedbirlerinden hangisinin uygulanacağına kolluk tarafından karar verilecek."
Şiddete Delil İstenmeyecek
Kanun Tasarısı Taslağına göre, şiddete maruz kalan bireyin başvuruda bulunması halinde maruz kaldığı şiddeti kanıtlaması istenmeyecek, şiddete delil istenmeyecek. Ayrıca, "koruyucu tedbirlerin gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ve resmi çalışma saatleri dışında savcı kararını sözlü olarak kolluğa bildirecek". Böylece acil durumlarda kolluk kuvvetleri hemen müdahale edebilecek. Ayrıca acil koruyucu tedbir kararı verilinceye kadar kolluk görevlileri mağdur için güvenlik tedbiri almakla yükümlü olacak.
Şiddete Tanık Olan da Yükümlü
Bir bireye şiddet uygulandığına tanık olan ya da şiddet uygulandığını öğrenen bütün kamu görevlileri ve sivil toplum kuruluşları bunu savcılık ya da kolluğa bildirmekle yükümlü olacak. Adliyeler de şiddetten korunma bürosu kurularak yeterli sayıda savcı görevlendirilecek.
Hapis Cezası
Taslak, koruyucu tedbir kararlarını yerine getirmeyen veya şiddet uygulama ihtimali bulunan kişiye 4-8 ay hapis cezası verilmesini de kapsıyor. (GY/ŞA)