Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek oybirliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul'da tasarı iki bölüm halinde ele alındı. Önce birinci bölümü görüşülerek sonuçlandırıldı.
Birinci bölümde şiddet uygulayan kişiyle ilgili olarak elektronik kelepçe veya bileklik takılarak önlem alınabilmesi ve silahına el konulması gibi önlemler yer alıyor.
Keza hakkında tedbir kararı verilen kişiye zorlama hapis uygulanabilmesi de bu bölümde bulunuyor.
Kabul edilen bölümün içeriğinde mağdur olan kadının çocuğunun olması durumunda kreş imkanı sağlanması, korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması halinde kimlik ve diğer belgeleri değiştirilebilmesi gibi düzenlemelere de yer veriliyor.
Değişiklik önergeleri
Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında tasarıyla ilgili önergeler de verildi.
Önergeler sonucunda yapılan değişikliklere göre hakim kararı ile teknik araç ve gereçler kullanılarak tedbir kararlarının takibinin yapılabilmesinin yolu açıldı.
Ancak, konuşmaları dinleme, izleme ve kayıt altına alma gibi işlemler yapılmayacak. Bu yöntem, kişinin bulunduğu yerin tespiti ve yerinin elektronik ortamda izlenmesi ile sınırlı tutulacak.
Tasarının ikinci bölümündeki maddelerin görüşülmesi daha kısa sürdü, yapılan konuşmaların ardından bu bölümde kabul edildi.
Vekillerden tespitler, temenniler
Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam başkanlığında yapılan oturumda milletvekilleri konuşmalar yaptı.
Birinci bölümde, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, kadın sorununun bir insan hakları sorunu olduğunu söyledi. Kadına yönelik şiddet konusunda ortak bir irade ortaya çıkarılamadığını vurguladı.
TBMM Başkanvekili Meral Akşener, erkeklerin birbirlerine kadınların üzerinden hakaret etmedikleri, şiddetin ve tacizin olmadığı bir Türkiye dileğinde bulundu.
CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova kadınların temsiliyle ilgili rakamlardan söz ederek Türkiye'nin bu konuda daha çok yol alması gerektiğini belirtti.
İkinci bölüm üzerine yapılan görüşmeler esnasında BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, bazı bölümlerine karşı çıkmakla beraber bu tasarının yasalaşmasını önemsediklerini söyledi.
CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, şiddetin özel alan sorunu olmaktan çıktığını ve bütün dünyada devlet politikası olarak sürdürüldüğünü anlattı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e iyi niyetinden dolayı teşekkür eden Kaleli, Bakanlar Kurulu'nun taslağa sahip çıkamadığını ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, Türkiye'de 84 kadın sığınma evinin bulunduğunu ve bu evlerin toplam kapasitesinin 1879 olduğunu bildirdi. (YY)