Eğitim Bakanlığı'nın kararıyla Irak'ta okullar daha önce alınan kararın aksine Ramazan ayının sonunu beklemeden hafta başında açıldı.
Milyonlarca Iraklı çocuk yaz tatilinin sonunda okula gitmek için hazırlanırken aileler okulun ilk gününü korkuyla bekliyordu. Irak'ta, özellikle de başkent Bağdat'ta çocuğunuzu okula göndermek onları belirsiz bir kadere yollamak gibi: bombalamalar, roket saldırıları, kaçırmalar ve rasgele atılan silahlar bir çok çocuğun mağdur olmasına yol açıyor. Sokağa çıkma yasakları ve güvenlik kordonları da stresi artırıyor.
Psikolojik zarar
Dahası, gündelik şiddetle birlikte yaşamanın getirdiği psikolojik yük. Risk ve korku çoğu zaman çocukların ruh sağlığı üzerinde onarılamaz zararlara neden oluyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve müttefiklerinin 2003'teki işgalinden bu yana Irak'ta yaşanan şiddet birçok insanın yerinden edilmesine yol açtı ve bu durum çocukların eğitimini de kaçınılmaz olarak etkiledi. Şiddetin yaygın olduğu bölgelerde okula devam edemeyen çocuklar aileleri daha güvenli bölgelere taşındığında da kalabalık sınıflarda diğer travmatize olmuş çocuklarla yan yana öğrenime devam etmeye çalışıyor.
Irak Kızıl Haçı, tüm ülkede geçen yıl Mart ile bu yıl Ağustos arasında bir milyondan fazla çocuğun ev değiştirdiğini tahmin ediyor. Bunun büyük kısmı Bağdat ve etrafında yaşanıyor.
Eğitim Bakanlığı altyapıyı iyileştirmeye çalıştıklarını söylüyor; 250 yeni okulun inşaatı yeni dönemin açılmasına yetiştirildi.
Yüzbinlerce çocuk eğitim alamıyor
İşgal, Iraklı çocukların eğitim sistemi dışında kalmasına, mülteci haline gelmesine, yeterli beslenememesine yol açtı.
Son olarak, Ağustos başında Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), ABD işgali nedeniyle göç etmek zorunda kalan 155 bin Iraklı mülteci çocuğu tekrar eğitim sistemine sokabilmek için 129 milyon dolarlık bir çağrı yaptı.
Irak'a komşu ülkelere kaçmak zorunda kalan 500 bin çocuk var. İngiltere merkezli insani yardım kuruluşu Oxfam'ın 30 Haziran'da açıkladığı rapora göre de;
- Iraklı çocukların yüzde 28'i yetersiz besleniyor. Bu oran 2003'te yüzde 19'du.
- Iraklı çocukların yüzde 92'si şiddet ortamı nedeniyle öğrenme güçlüğü çekiyor.
- 800 bin çocuk eğitim sisteminin dışında.(EÜ)
* Bu haberi BBC'den Karen O'Brien'ın yazısından yararlanarak derledik.