Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Doğru, İstanbul Valisi Muammer Güler'in 1 Mayıs açıklamalarını bianet için değerlendirdi. Doğru, Taksim yasağının ikna edici olmadığını savundu:
"Devlet görevlileri, Başbakan, Vali, Emniyet Müdürü açıklamalar yaptılar, 'Taksim'de gösteri olursa kamu düzeni bozulacak' dediler. Nasıl bozulacak, hangi provokatif eylemler olacak? Sendikaları ve kamuoyunu bu konuda ikna edemediler. Öyle bir şey varsa bunun tedbirini almak devlet görevlilerinin işi. Kamu güvenliği Zeytinburnu'nda, Kartal'da nasıl sağlanıyorsa Taksim'de de sağlanır. Provokatif eylemler oralarda da olabilir.
Kaldı ki sendikalar uzlaşmaktan yanaydı. Katılımcı sayısını ve gösteri süresini müzakere etmeye hazırdılar. Taksim'de 100 binler değilse de 25 bin kişi rahatlıkla toplanabilirdi. 300-500 tane provokatif eylemci varsa onlar da alan dışındaki denetimlerle rahatlıkla ayıklanabilirdi. Ki bu devletin görevidir. Provokatörler sadece üçüncü şahıslara değil barışçıl eylemcilere yönelik de bir tehdittir."
"Taksim yolunu AİHM açabilir"
Doğru'ya göre Taksim yasağı hukuken de geçerli değil:
"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını düzenleyen 11. maddesi uyarınca barışçıl gösteriler böyle gerekçelerle engellenemez. Dahası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına göre barışçıl eylemcilerin güvenliğini sağlamak da devletin görevidir. 'Ezelin' kararı, 'Plattform Arzte für das Leben' kararı, Bulgaristan'a ilişkin kararlar var. Sendikaların bu konuda yargıya başvurup başvurmadığını bilmiyorum. Başvursalar iyi olurdu. Hukuki süreç AİHM'e kadar gidebilir ve Taksim'i AİHM açabilirdi."
"Barışçıl gösterilerde güç kullanılamaz"
Öte yandan Doğru, izinli ya da izinsiz, şiddet içermeyen bir gösterinin şiddet kullanılarak dağıtılamayacağını söyledi:
"Orantılı güç kullanmak kamu görevlilerin yetkisi dahilinde, buna kuşku yok. Ancak bu soyut olarak böyle. Şiddet içermeyen bir gösteri, ister izinli ister izinsiz olsun, güç kullanılarak dağıtılamaz. Gaz kullanma, önüne geleni tekmeleme, yumruklama… Bunlar kabul edilemez. Bunun örneği en son Galatasaray – Fenerbahçe maçından sonra yaşandı. On binlerce insan Taksim'e geldi; fakat olay çıkmadı."
"Geçen yıl yanağını uzatana hoşgörülü davranılmadı"
Doğru, Vali'nin "Bize yanağını uzatana şiddet uygulamayız" açıklaması hakkında ise şöyle konuştu:
"Yanağını uzatanlara karşı polisin çok hoşgörülü olduğunu söylemek mümkün değil. Geçen sene yanağını uzatan bir vatandaş Taksim'de bir kafede herkesin gözü önünde tokatlandı. Bu sene de belli ki göstericilere daha Taksim'e çıkmadan müdahale edecekler. Böyle bir durumda şiddete uğrayan kişiler derhal bir doktor raporu almalı. Hatta alanda bunun için doktor bulunmalı. Ardından da bu kişiler avukatlarıyla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmalı, sorumlular hakkında ceza ve tazminat davası açılmalı." (KM/GG)