Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 2012'nin ilk dört aylık raporunu yayınladı.
Ocak ayından Nisana kadar Mor Çatı'ya 384 kadın başvurdu. Başvuran her dört kadından biri sığınak talebinde bulundu. Ancak yetersiz sığınak sayısı nedeniyle kadınların büyük çoğunluğu bir sığınağa yerleştirilemedi.
Mor Çatı yetkilileri, çıkarılan 6284 sayılı yasanın kadınların devletten korunma talep etmesine olanak sağladığını, ancak yeterli önlem alınmadığı için pek çok durumda uygulanamadığı belirtti.
Rapora göre;
* Mor Çatı dayanışma merkezinde 2012 yılının ilk 4 ayında şiddet gören 384 kadınla toplam 475 görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşmeler yüz yüze, e-mail ya da mektup ve telefonla yapıldı.
* 102 kadının talebi sığınak oldu. 79 kadın psikolojik, 105 kadın da hukuki destek istedi. 158 kadın ise sadece bilgi almak ya da sosyal destek istemek için başvurdu.
* Toplam 96 koca, Mor Çatı'yı telefonla arayarak, mail atarak, zaman zaman da kapıya gelerek, sığınakta kaldığını düşündükleri kadınları sordular.
* Görüşmek için ısrarcı olan erkeklerin birçoğunun "benim karımın psikolojik sorunları var" dedikleri görüldü. Bir diğer sık rastlanan tutum da çocukların bir biçimde kullanılmaya çalışılması oldu.
* Eşinin sığınakta olduğu bilgisini, karakoldan, hatta savcıdan aldığını söyleyen erkekler olduğu gibi bir örnekte savcının resmi bir yazıyı eşe verdiği ve Mor Çatı'dan bilgi sorduğu da görüldü.
Mor Çatı, şiddet gören kadınların çoğunlukla içinde bulunduğu durumu gizlediğini, şiddet gördüğü için utandığını, ancak asıl utanması gerekenin şiddet uygulayan olduğu gerçeğini fark ettiğinde harekete geçebildiğini belirtti.
Aileiçi şiddetin çok yaygın olduğu Türkiye'de sadece 1931 kadın sığınak imkanından faydalanabiliyor. Toplam 86 sığınak var ve 35 ilde sığınak yok. (ÇT)