Gazi Hastanesi Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Çalışma Grubu'nun 2004 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Salime Tarihçi şunları söyledi:
"Kadınların kendi yakınları tarafından dayak, tecavüz, işkence, öldürme gibi fiillere maruz bırakılmaları aile mahremiyeti içinde algılandığı için insan hakları mücadelesinin dışında bırakılmıştır.
"Ortak inancımız odur ki, kentsel güvenlik kavramının hane içini de kapsadığı, orada yaşanan şiddete müdahale etmenin ortak yaşantımıza yararı olacağı biçimindedir.
"Şiddet ve tahakküm ilişkilerinin insanlık dışı olduğu, bizim özel olarak kadına yönelik şiddeti önleme çabamızın, genel olarak şiddeti önleme girişimlerine katkısının olacağı inancındayız."
Tarihçi, şiddetle ilgili iki temel yaklaşımın olduğunu söyledi:
"Birincisi, eşitsizlikten kaynaklı güç ve tahakküm ilişkilerinin tamamına şiddet deme eğilimi. Yani ekonomik şiddet veya psikolojik şiddet gibi. İkincisi ise, yapılan fiile şiddet deme eğilimi. Çalışma grubumuz, etkinliğini sınırlayabilmek için, fiilin kendisini şiddet tanımı içine almıştır."
Gerçekleştirilen etkinlikler
Tarihçi, Gazi Hastanesi Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Çalışma Grubu'nun kurulduğu tarihten bu yana bir çok etkinlik yaptığını belirtiyor.
*9 Mart 2005 Çalışma grubunun tanıtımı ve "Ev İçi Şiddetin Sosyolojisi ve Yeni TCK" konulu panel,
*11 Mart 2005 "Opera Şarkıcıları" konseri,
*6 Ekim 2005 Gazi Hastanesi Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Kurulu ile işbirliği amaçlı toplantı,
*18 Ekim 2005 "Ev İçi Şiddet" konulu söyleşi,
Planlanmış etkinlikler
Tarihçi, Gazi Üniversitesi'ne bağlı olarak Gazi Hastanesi'nde faaliyet gösteren kadına yönelik şiddeti önleme çalışma grubunun, Kasım 2005 Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Derneği Başkanı Doç. Dr. Figen Şahin ile söyleşi gerçekleştireceğini söyledi.
Her ay yapılacak olan etkinliklerden Aralık 2005 programında da "Psikiyatri ve şiddet" konusu ele alınacak. Prof. Dr. Selçuk Candansayar, "Psikiyatri ve şiddet" konusunda bilgi verecek.
Tarihçi, Gazi Hastanesi Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Çalışma Grubu'nun yerleştirmek istediği bilinci şöyle açıkladı:
*Hasta olarak gelen veya hastane çalışanı şiddet mağduruna etkin bir biçimde ilk elden destek olmak,
*İlgili personelin konuya ilişkin duyarlılığını artırmak,
*Konuyla ilgili kişi ve kurumlar ile işbirliği içinde toplumsal duyarlılığı artırmak ve daha barışçıl bir yaşam kurmaktır.
Tarihçi, çalışma grubunun, gurup olmaktan çıkıp hastane içinde "kadına yönelik şiddeti önleme merkezi" olabilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. (AD)