Sıcak ve nemin fiziksel sonuçlarının yanı sıra ruhsal sonuçları da var.9 Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan, Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Merkez Yönetim Kurulu üyesi Halis Ulaş, sıcak ve nemin neden olabileceği sorunları ve alınabilecek önlemleri, bianet'e anlattı.
Sıcak ve nem stres yaratıcı faktör: Hava durumu değişikliklerinin, mevsim değişikliklerle ruh sağlığı arasındaki bağlantılar biliniyor. Yüksek sıcaklığı stres yaratıcı bir faktör olarak görmek gerek. Bu fiziksel bir strestir. Özellikle bugünlerde yaşadığımız sıcak havalar bu niteliktedir.
Doğrudan etkiler: Bazı verilere göre, aşırı sıcaklık majör depresyonun büyüklüğünü artırabilir. Anksiyete durumlarını artırır. Var olan ruhsal rahatsızlıkların şiddetini artırabilir.
Dolaylı etkiler: Sıcak havalarda ortaya çıkabilecek dikkat sorunları yaygındır. Bunun da dolaylı sonuçları olabilir; trafik kazaları gibi. Bu tür durumlar da başkaca ruhsal sorunları ortaya çıkarabilir ya da kuvvetlendirebilir.
Tahammül düşmesi: Tolerans, tahammül eşiğinin düşmesi, aşırı sıcakların en tipik sonuçlarından biri. Özellikle dikkat azalması ve işlev kaybıyla birlikte, insanlar arası ilişkilerde çatışmalar, tartışmalar, kavgalar yaşanabiliyor.
Öfke yönetimi gerek: Tolerans düşüklüğü durumunda mutlaka öfke yönetimi gerek. Buna bütün toplum olarak ihtiyacımız var. Şiddet dışında çözüm üretebilmeye, karşı tarafı olumsuz etkileyecek saldırganlıkları kontrol altına alabilmeye ihtiyacımız var.
İpuçları
Kendinizi tanıyın, sinyallerinizi öğrenin: Önce kendinizi tanıyın. Kontrolden çıkma sürecinde önce öncü sinyaller gelir. Bunlar kişiye göre değişir. Hangi noktada öfkenizin kontrolden çıkabileceğini deneyimlerinizi gözden geçirerek saptayın.
Sinyali aldığınızda harekete geçin: Öncü sinyalleri fark ettiğinizde durumu değiştirmeye çalışın. Tartışmayı kesebiliyorsanız, ortam değiştirin. Ortamdan uzaklaşıp öfke yatıştıktan sonra yeniden görüşmeye devam edebilirsiniz.
Durmayı öğrenin: Ortam değişemiyorsa, konu değişikliğine gidin. Ya da tartışmada durun. Ötesine gitmemeye çalışın.
Rahatlatıcı şeyler düşünün: Düşünsel anlamda tartışma ortamından uzak, rahatlatıcı şeyleri düşünmek yararlı olabilir.
Çatışmanın getireceği kayıpları görün: Kontrol edilemeyen öfkenin sonuçlarının getireceği kayıpları düşünüp durumun riskinin farkına varmanın.
Paylaşın: Durumu karşı tarafla paylaşın ve tartışmayı ileriye götürmemesini sağlamaya çalışın.
Özür dilemek: Özür dilemek, "Kusura bakma" demek, hatayı kabul ettiğinizin göstergesi olduğu için karşı tarafı da frenleyebilir.
Stresi baştan azaltın: Fiziksel anlamda sıcaktan, stresten uzak kalabiliyorsanız, bunu en başından yapın. Uzmanların sıcak ve nemin fiziksel etkilerinden korunmak için önerdiklerini uygulayın. Ama trafik veya işyeri gibi yerlerde, diğer çözümleri deneyin.
Profesyonel yardım: Bu durumla baş edemediğinizi, öfkenizi denetleyemediğinizi gördüğünüzde profesyonel yardım alabilirsiniz. (TK)