Fotoğraf: AA-Arşiv
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER), "Çocuğun yüksek yararı, iyilik hali, refahı ve başarısı için" Milli Eğitim Bakanlığı'ndan "sosyal çalışmacı" alımlarını yaparak okul sosyal hizmetini başlatmasını ve tüm okullara yaygınlaştırmasını talep etti.
SHUDER konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çocuğun korunması, gelişmesi, katılımı, akademik başarısı ve nihai olarak refahı; sosyal hizmette olduğu gibi multidisipliner bir anlayış çerçevesinde çocukla çalışmayı ilke edinmiş mesleklerin ortak çaba ve uygulamalarıyla mümkündür" dedi.
"60'ı aşkın ülkede var"
Açıklama özetle şöyle:
"Uluslararası ve ulusal düzeyde sosyal hizmet mesleğinin bir uygulama boyutu olan çocuk ve aile refahı alanının odağında çocuklar yer almaktadır. Çocuk ve aile refahı alanı kapsamında; ailede, okulda, sokakta, sosyal çevrede, toplumda yani her durumda ve her ortamda çocuğun gelişiminin desteklenmesi, risklerden korunması ve güvenliğinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu alan ile ilişkili ve bir o kadar önemli bir diğer alan ise 60'ı aşkın ülkede eğitim sistemi içerisinde etkin bir biçimde faaliyet gösteren "Okul Sosyal Hizmeti" alanıdır. Okul sosyal hizmeti, çocuklarımızı;
- Yoksulluk,
- Kriz durumları,
- Aile içi şiddet,
- Akran zorbalığı,
- Çocuğa yönelik ihmal ve istismar,
- Suça sürüklenme,
- Madde bağımlılığı,
- Çeteleşme,
- Okul devamsızlığı,
- Akademik başarısızlık,
- Toplumsal cinsiyet
- Ayrımcılık ve dışlanma
gibi risk ve sorunlardan korumak amacıyla çalışmalar yürüten ve çocuğu tüm bileşenleriyle birlikte (aile, okul ve çevre üçgeninin odağında) ele alan sosyal hizmet alanıdır. Bu nedenle çocukların sağlıklı ve güvenli ortamlarda eğitim alabilmesi, çocuk ve aile refahı alanının güçlendirilmesi için okul sosyal hizmeti hayati bir önem taşımaktadır. Çocuk haklarını ve çocuğun üstün yararını temel alarak çocuğun refahını dolaylı ya da doğrudan destekleyen okul sosyal hizmeti uygulamaları aracılığıyla, çocuğa yönelik; "koruyucu önleyici", "geliştirici-değiştirici", "tedavi-rehabilite edici", "izleme/takip" hizmetleri ve politikalar üretilmesi amaçlanmaktadır.
"Çocukların hak ettikleri hayata ulaşmaları için..."
"Okul sosyal hizmeti müdahalesinde; okula devam eden/edemeyen çocukların biyopsikososyal açıdan desteklenmesi, geliştirilmesi, korunması, iyileştirilmesi ve sağlıklı ortamlarda eğitilmesi hedeflenir.
"Okul sosyal hizmetinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili birimlerinde ve okullarda hayata geçirilmesini, çocuklarımızın hak ettikleri hayatlara ulaşmaları ve eğitim sisteminin güçlendirilmesi için talep etmekteyiz. Odağında değerli çocuklarımızın yer aldığı 'aileokul- toplum' işbirliği çerçevesinde, çocuk dostu ve çocuk odaklı sosyal hizmet uygulamalarının; çocukların (öğrencilerin) psikososyal yönlerini geliştireceği ve akademik başarıyı arttıracağı, aynı zamanda ekip çalışması ruhuyla okullardaki meslek elemanlarını destekleyeceği, güçlendireceği ve bu sayede karşılaşılan sorunları azaltacağı kanısındayız."
(AÖ)