Medyada cinsiyetçilik ve kadın haklarının ihlaliyle mücadele amacıyla kurulmuş olan Kadınların Medya İzleme Grubu'nun (MEDİZ) programın yayından kaldırılmasını talep etti.
Popüler kültür ve erkek iktidarı kadınları ciddiye almıyor
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Hülya Uğur Tanrıöver'e yayıncıların kadın hakları hareketinin mücadelesine ve taleplerine nasıl duyarsız kalabildiğini sorduk:
"Erkek iktidarı kadınları ciddiye almıyor. Protestolara büyük çoğunluk tepkisiz kalıyor. Popüler kültür de böyle bir şey zaten. Statükocu, iktidarı destekleyen ve koruyan bir yapısı var. Kadınları ve diğer grupları ciddiye almıyor."
"Yayın İlkelerine aykırı"
Programın cinsiyet ayrımcılığı yaptığının altını çizen MEDİZ, Show TV'nin bu programı yayınlamakla birkaç gün önce imzaladığı Yayıncılık Etik İlkelerine de aykırı davrandığını belirtti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Televizyon Yayıncıları Derneği (TYD) geçen hafta bir dizi ilkeyi kabul etti.
Buna göre yayın kuruluşları,
* Yayınlarında ırk, renk, dil, din ve cinsiyet ayrımcılığına, aşağılama ve önyargılara yer vermemek,
* Kadınların sorunlarına duyarlı olmak ve kadınları nesneleştirmekten kaçınmak
konusunda anlaşmıştı.
ABD'den uyarlama
Geçtiğimiz Cumartesi Show TV'de başlayan yarışma programını Behzat Uygur ve Melike Güner sunuyor.
Programda "çok güzel", "etkileyici", "modayı takip eden", "alışverişi seven" sekiz genç kız ve "konusunda uzman", "üstün zekaya sahip" sekiz erkek yarışıyor.
Programda erkekler gördükleri eğitimle öne çıkarken kadınların seçilmesi için aranan tek kriter güzel olmaları.
"Güzel ve Dahi" kadınların verdikleri yanlış cevaplarla dalga geçilmesi üzerine kurulu. Yarışmacıların verdikleri "komik" cevaplar şimdiden İnternet sitelerine yayılmış durumda.
Güzel ve Dahi, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayınlanan "Beauty and the Geek" programının Türkiye uyarlaması.
ABD'de 3. sezonuna başlayacak olan program "dahi" erkeklerin "güzel" kadınlara "zeki davranmayı", "güzel" kadınlarınsa "dahilere" "sosyalleşmeyi" öğretip öğretemeyeceğini "ölçüyor" .
Program ayrıca Finlandiya, Estonya, İngiltere, Norveç, Danimarka, İtalya, Portekiz, Almanya ve Fransa'da da farklı versiyonlarla yayınlanıyor. (GG/EÜ)