"Gelebilirsem geleceğim, gelemezsem de gelemem ama mümkün olduğu kadar çabuk döneceğim," diyen 48 yaşındaki savaş karşıtının yandaşları, Başkan'ın çiftliğinin kıyısında bekleyişlerini sürdürecekler.
Direnişiyle Amerika Birleşik Devletleri'ndeki işgal ve savaş karşıtlarının desteğini kazanan Cindy Sheehan'ın ülke gündemine yerleşmesi, Ağustos başında Başkan'ın beş haftalık tatilini geçirdiği Texas'ta, Crawford dışındaki çiftliğinin yakınlarında bir çadır kurmasıyla oldu.
Sheehan, Bush'un kendisiyle ikinci kez görüşüp oğlunun ölümün arkasındaki "onurlu" gerekçeyi şahsen "yüzüne karşı" açıklamasını istiyordu.
Cindy, ABD ordusunda uzman çavuş Casey'in annesiydi. Oğlu 24 yaşında ikinci kez ABD ordusuna yazılmış, Bağdat'a gönderilmesinden beş gün sonra, 4 Nisan 2004'te Sadr kentinde, isyancıların ateşi altında hayatını kaybetmişti.
Gönüllü yazıldığı görevde ölmesinden sonra Bronz Yıldız ve Mor Kalp nişanlarıyla ödüllendirilmişti.
İlk görüşme: Başıma gelen en iğrenç şey
Sheean ve diğer yaşlı asker aileleri, Bush'la, ilk kez bundan iki ay sonra Haziran 2004'te, Washington yakınlarında Lewis Kalesi'nde görüşmüşlerdi.
Sheehan görüşmenin hemen ardından bir yerel gazeteyle yaptığı söyleşide, Başkan Bush'un savaş gerekçelerinden olduğu kadar, savaşın yürütülme şeklinden de duyduğu kaygıyı dile getirmişti.
Ama Bush'un Irak halkının özgürlüğünü içtenlikle istediğine inandığını da belirtmişti.
Temmuz 2005'te yaptığı bir başka söyleşideyse ilk görüşmeyi "bugüne kadar başıma gelen en iğrenç deneyimlerden biriydi, bir kez daha ağzıma alabilmem için bir yıl geçmesi gerekti," diyerek anmış, Başkan Bush'u da "insanlıktan nasibini almamış biri" olarak nitelemişti.
"Ağzını açıp kapıyordu ama gözleri ya da başka bir yeri içinde gerçekten bir duygu olduğuna dair hiçbir belirti göstermiyordu," demişti.
"Bize 'anacım', 'anacım' diyordu ama, adlarımızı bile bilmiyordu."
Sheehan, Irak'ta işgale son vermeyi ve hayatlarını kaybeden askerlerin ailelerine destek olmayı amaçlayan "Altın Yildız Barış Aileleri" grubunun da kurucuları arasında. 2004'te kurulan grubun Ağustos 2005 itibariyle 63 asker ailesiyle bağlantısı vardı.
Savaş karşıtlarının Rosa Parks'ı
Sheehan Başkan'ın tatili bitene, ya da kendisine bir randevu verene kadar eylemini sürdürmeye kararlı. Sheehan, ayrıca, kendisine randevu verilmeyecek olursa, bundan böyle Bush ne zaman bu çiftliğe gelirse, kendisinin de gelip kamp kuracağını söylüyor.
Eylemleriyle barış yanlıları ve işgal karşıtlılarının kalbini Sheehan öylesine kazandı ki, önde gelen barış eylemcilerinden rahip Lennox Yearwood kendisini savaş karşıtı hareketin Rosa Parks'ı olarak niteledi.
Siyah bir ütücü olan Rosa Parks, ABD'de ırk ayrımcılığının yasal olduğu 1955'te bir otobüste, yerini beyaz bir erkeğe vermeyi reddettiği için hapse atılmıştı. Parks'ın direnişi, ırk ayrımcılığına karşı mücadelenin hız kazandığı dönüm noktalarından biri haline gelmişti.
Bir avuç insanın çıkarı için...
Sheehan "bu savaş yalan ve ihanet üzerine kurulu" diyor. "Artık ne bir Amerikalı ne de bir Iraklı ölsün."
"Sağduyu, tek bir kişi de olsa kimsenin yalanlar yüzünden ölmemesini emreder. Bir tek oğlumun ölmesi bile bana yetti: Öncelikle o, ilk çocuğum öldüğü için ve ikinci olarak da neo-conların, sadece bir avuç insanın çıkarına hizmet eden hesaplarının kurbanı olduğu için, ölene kadar acı çekeceğim. Eğer biz şimdi dur demezsek bu savaş makinesi yutabildiği kadar çocuğumuzu yutup, yüzümüze tükürecek."
Cindy Sheehan, CNN televizyonunun ünlü sunucusu Larry King.ile çıktığı canlı programda da Başkan Bush'u "geri zekalı ve kalpsiz" bir dış politika izlemekle suçlamıştı.
"Bu savaş bir yıkım... Askerleri ülkeye geri getirmemiz ve Irak halkının kendi hükümetimizin çılgınlığının bedelini ödemesine son vermemiz gerekiyor. Artık Iraklı çocuklar Amerikan hükümeti sözüm ona terörle mücadeleyi Amerika dışında sürdürecek diye ölmemeli.
Amerika'nın kendi savaşını başka ülkelere taşıması ve bütün bir ülkenin başkalarının suçlarının bedelini ödemeye mahkum edilmesi kadar büyük ahlaksızlık olur mu? Bu adıyla sanıyla soykırımdır?" demişti.
Sheehan'ın yüze yakın destekçisi, Perşembe günü Crawford direnişine katıldı ve 6 kilometrelik bir yürüyüşten sonra Başkana ulaştırılmak üzere 200 mektubu Beyaz Saray görevlilerine verdiler.
Bush: "Cindy'le görüşemem tatildeyim"
Bush, şu ana kadar Cindy Sheehan'a randevu vermeyişini "iş iştir tatil de tatil, tatilde kimseyle görüşemem" diye açıklıyor.
11 Ağustos'ta çiftliğinde gazetecilerle konuşan Bush, "Bayan Sheehan'a duyduğum bütün sempatiye, kendimi onun yerine koyup düşünmeme karşın, onun dediğini yaparak Irak'tan 'hemen' çıkamayız. Bu ülkemizin aleyhine olur," dedikten sonra eklemişti:
"Diyeceği olanlara karşı duyarlı olmak önemli tabii ama Başkan olarak işimi yapabilmem için hayatımı yaşamam ve bu arada tatilimi yapmam gerekiyor. Kusura bakmasın."
"Savaş yanlış" diyenler yüzde 54'e ulaştı
Ancak son kamu oyu yoklamaları savaşa desteğin halk arasında giderek düştüğünü gösteriyor. CNN/USA Today/Gallup'un yaptığı bir araştırmaya göre ankete katılanların yüzde 54'ü, 2003'te Irak'ın işgal edilmesinin bir hata olduğuna inanıyor.
Bunlar arasında Cumhuriyetçi Nebraska Senatörü Chuck Hagel de var. Bir Vietnam gazisi olan Hagel, Sheehan'ın "dikkate alınmayı hakettiği"ni söylüyor. "Aslında bu ta en başından beri yapılması gerekli olan bir hareketti.Başkan Cindy'yi dinlemeli."
Annesinin hastalığı Cibndy'nin eylemi sırasında karşılaştığı ikinci kişisel darbe. Geçen hafta da 28 yıllık eşi "sürekli geçimsizlik" gerekçesiyle boşanma davası açmıştı. Cindy aslında ayrılmayı daha önce kararlaştırdıklarını ve kocasının eylemlerini desteklediğini söylüyor.(EK)(AD)