Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şube Başkanı Kahraman Eroğlu, kayıp çocuklar İçin kurulacak Meclis araştırma komisyonunda görev almaya gönüllü olduklarını belirtirken, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) bünyesindeki sorunlara ve çocukların sokaktan uzak tutulması için yerel yönetimlerin, okulların ve ailelerin sorumluluklarına dikkat çekti.
"SHÇEK'in sorunları, çocukları korunmasız bırakıyor"
"Çocukları sokakta yaşamaya zorlayan koşullar aileden kaynaklanıyorsa aile, sosyal hizmet kurumlarından kaynaklanıyorsa bu kurumlar güçlendirilmelidir. SHÇEK'in kuruluş amacı ailesi tarafından bakılamayan, ihmal ve istismara uğrayan çocukların hamiliğini devletin üstlenmesine aracılık etmektir" diyen Eroğlu, SHÇEK'in bünyesindeki sorunlara dikkat çekti:
- SHÇEK'e bağlı yurt ve yuvalarda taşeron sistemiyle eleman çalıştırılıyor. Dört, beş farklı kuruma bağlı elemanlar görev yapıyor. Hepsinin anlayışı, felsefesi, çocuğa bakışı farklı, çocuklarla çalışmak konusunda eğitimli değiller.
- Bu kişiler, iş güvencesi ve özlük haklarından mağdur edildikleri için ciddi bir yabancılaşma ve tükenmişlik yaşıyorlar. Ruhsal ve sosyal sorunlarını çocuklara yansıtıyorlar. Örneğin Malatya Çocuk Yuvası'nda çocuklara işkence yapan anneler, köy bakkalına asılan ilanla işe alınmıştı.
- Sosyal hizmet uzmanları, özel kuruluşlara geçmeye, sürgün ve yıldırma politikalarına maruz kalıyorlar.
- Yurt idarecileri, alanlarında deneyimli, birikimli uzman, psikolog ya da rehberler arasından değil zabıtalar, diyanet çalışanları gibi farklı meslek gruplarından seçiliyor. Bu aksaklıklar sonucunda çocuklar savunmasız bırakılıyor.
"Sokakta yaşamaya alışan çocuğu yurtta kalmaya zorlayamazsınız"
Eroğlu, "açık kapı sistemi"ni ise "Sokakta çalışmış, madde kullanmış, ihmal - istismara uğramış çocukları bu kurumda kalmaya zorlayamazsınız. Ancak özverili bir çabayla kaçışlarını en aza indirebilirsiniz" sözleriyle değerlendirdi.
Eroğlu çocukların takibinin, yerel yönetimlerinin uygun politikalar geliştirmesinin ve dezavantajlı çocuklarının okullarında desteklenmesinin önemini de vurguladı:
- Çocuğun eve döndükten sonra takibi çok önemli. Çocuğun kurumda bulunduğu sürece aile güçlendirilirse, çocuk kurumdan aldığı iyi eğitim ve alışkanlıklarla eve gidip orada da destek görürse sokağa dönmeyecektir.
- Çarpık kentleşme, aile içindeki iletişim eksiklikleri, göç çocukları sokağa yönlendiren koşulları hazırlıyor. Bunun önlenmesi için yerel yönetimlerin çocuklarla ilgili politikalar oluşturması gerekir.
- Gecekondu bölgelerinde toplum merkezleri açılmalı, nüfus planlaması çalışmaları yoğunlaştırılmalı. Dezajantajlı çocuklar için sosyal - kültürel aktiviteler düzenlenmeli, okullarda sosyal hizmet uygulanmalı. Aksi halde, okuldan destek alamayan, dersleri zayıf olan, evde de anne ve babasından ilgi ve destek göremeyen çocuğun sokaktan başka gidecek yeri kalmıyor.(BB)
* Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.