Yahudilerin yeniyılı yani Roş Aşana bayramı kutlu olsun.
Roş Aşana, Yahudi takvimine göre yılbaşıdır. Dünyanın her yerindeki Yahudiler tarafından bayram olarak kutlanır.
Roş Aşana'nın kutlandığı gün boyunca Yahudilerin haftalık tatil günü olan Şabbat günü yani cumartesi günü olan yasaklar geçerlidir. Roş Aşana'nın kutlandığı gün yıldan yıla değişiyor.
Bu yıl Roş Aşana Bayramı’nı 4-5 Eylül'de kutlanıyor.
İki gün süren bayram boyunca ailece yemek yeme ve ballı elma veya elma reçeli yeme adetleri vardır. Sinagog'da bayramın ikinci sabahı senenin iyi geçmesini dilemenin sembolü olarak koç boynuzundan yapılan Şofar isimli çalgı çalınır.
M.Ö. 5. yüzyılda Babil’e sürgüne gönderilen ve 70 yıl sonra yeniden kutsal topraklara dönebilen Yahudiler, Babililerin dili olan Aramice’den tercüme ederek "Taşiru" ayını "Tişri" olarak değiştirdiler.
Yüzlerce yıl sonra din bilginleri Tişri ayının 1. gününü dünyanın kuruluşunun 1. günü olarak ve yargılanma günü olarak tespit ettiler. Bu yıl 5774 yıla giriliyor. Böylece –Roş Aşana- yani "Yıl başı" kavramı ortaya çıktı. Günümüze kadar Roş Aşana "şofar çalma günü" olarak düşünülür ve uygulanır. Geleneğe göre Roş Aşana gününde şofardan 100 adet ses çıkartılır.
Roş Aşana ve Kipur günleri arasında tsedaka (hayırseverlik) yapmak gerekir. Bu günlerde ihtiyaçlı olanlara yardımcı olmak bir dindaşlık görevidir.
Hahambaşı: Dünya halkları için barış
Hahambaşı Rav İsak Haleva, bayramı şu sözlerle kutladı:
"Küçülmekte olan ve nüfus ekseriyeti bakımından da yaşlı bir toplum olarak tanımlanabilecek cemaatimizin vakıf, kurum ve kuruluşlarının bundan böyle şartların elverdiği en akılcı bir biçimde yönlendirilip yönetilmesi büyük önem taşımaktadır.
"Fertlerimiz arasında Ahava Veahva, Şalom Vereut / Sevgi ve kardeşlik, barış ve dostluk olduğu müddetçe her durumda varlığımızı koruyup güçlendireceğimizden hiç şüphem yoktur.
Aslında yeni yıl vesilesiyle ülkemiz, ulusumuz ve bütün dünya halkları için barış, huzur ve esenlik dilemek, dargınların barıştığı, açların doyurulduğu, çıplakların giydirildiği bir dünya düzeni için yüce tanrımıza yakarmak da çok isabetli olacaktır diye düşünüyorum."
Cumhurbaşkanı ve Başbakan da kutladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Toplumsal yapımızdaki çeşitlilik, Türkiye'yi bugünlere taşıyan, birlik ve bütünlüğümüzü pekiştiren, aramızdaki dayanışma ve muhabbeti kuvvetlendiren emsalsiz bir zenginliğimizdir. Bu anlayışla, Roş Aşana Bayramı'nın sağlık, mutluluk ve esenlikler getirmesini diliyorum" dedi.
Roşana Bayramı'nı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Farklı inançlara aidiyet duyan vatandaşlarımızın kendi kültür ve geleneklerini yansıtan özel günler, hiç kuşkusuz toplumumuza renk katmakta, kadim dostluk ve beraberliğimizin pekişmesine vesile olmaktadır" sözleriyle kutladı.
AB Bakanı Egemen Bağış’ın mesajında şu ifadeler yer aldı: Türkiye’nin bütün farklı inançlara sahip vatandaşları arasındaki ilişkiler bugün de karşılıklı anlayış, uyum ve birlikte yaşamanın en güzel örneklerinden birini teşkil ediyor.”
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek de, Hahambaşı Rav İsak Haleva’ya gönderdiği mesajla Roş Aşana’yı kutladı. Cemil, bayramın sevgi ve barışı arttırması yönünde temennilerde bulundu. (NV)
* Shana Tova: İyi yıllar