İmece Ev İşçileri Sendikası’ndan Ayten Kargın, Nuray Akkaya ve Serpil Kemalbay’dan oluşan bir heyet, Torba Yasa’da ev işçilerine ilişkin düzenlemeleri konuşmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü ile görüştü.
Görüşmeleri değerlendiren heyet, “Ankara görüşmemiz daha önceki görüşmeler gibiydi. Bir kez daha haklı olduğumuz teyit edildi. Yönetilenlerden daha muhalif görünmek mevcut iktidarın en karakteristik davranışı olsa gerek” dedi.
İmece Kadın Sendikası, yapılan görüşmelerden satırbaşlarını şöyle aktardı:
“ÇSGB Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Selim Bağlı ile yaptığımız görüşmede torba yasanın ev işçilerinin durumunu daha da kötüye götürdüğünü anlattık. Bağlı bize hak verdiğini ancak siyasi iradenin bu konuyu çözmemesini de anlayamadığını söyledi. ‘Halbuki ev işinde çalışanlar AK Partinin tabanı, değil mi?’ diye de sordu… Sorunun çözümü için nasıl katkı yapacaklarını sorduğumuzda bize konu ile ilgili bir görevlendirme yapacağını ve bu çalışma tamamlandıktan sonra konuya dair ne yapacaklarına bakacaklarını söyledi. Bu arada SGK’da bir üst düzey yetkilisini arayarak bizimle görüşme ayarladı.
“Yapacakları çalışmanın takipçisi olacağımızı ve gerekirse yine geleceğimizi söyleyerek SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı İsmail Yılmaz ile görüşmek üzere oradan ayrıldık.
“Yılmaz da bizi ilgiyle karşıladı. 7 yaşındayken babasının yatalak hasta kaldığını ve annesinin de ev işçisi olarak yıllarca çalıştığını söylen Yılmaz; ‘Ben de sizden yanayım, sizi çok iyi anlıyorum’ dedi. Kendisindeki verilere göre 160 bin kayıtsız ev işçisi olduğunu söylemesine şaşırdık ve Çalışma Bakanının ev işçilerinin sayısı konusunda bu rakamın neredeyse on katı kadar olduğunu hatırlattık. Sonunda bir istatistik olmadığından net bir rakam veremediğimiz üstünde ortak bir noktada buluştuk.
“Yılmaz’dan hem yasa ile ilgili hem de sendikamızın karşılaştığı SGK uygulamaları konusunda da bilgi aldık. Özellikle torba yasada 10 günden çok çalışanlara kolay sigorta nasıl tarif edilecek diye sorduğumuzda henüz bu konunun üstünde çalıştıklarını söyledi. Taslak çalışmaya göre 10 günden çok ev işçisi çalıştıranlar basit usuldeki bir form ile bildirge verecekler. İşverenin TC kimlik numaraları ile bir kereye mahsus verilen bu bildirge ile kolay bir sigortalılık süreci yaşanacak. Ev işvereni SGK’dan kendilerine bildirilen tahakkuk fişlerini internet üstünden ya da bankadan ödeyerek kayıt işlemlerini gerçekleştirecekler. Bu uygulamanın sosyal güvenlik sistemine uyumu ile ilgili sorunlar yarattığını, örneğin çeşitli teşvikler konusunda takibi zorlaştırıcı handikapları olduğunu söyledi. Ancak 'kervan yolda dizilir diyoruz bu konuda artık bir çare aramamız ve çıkan sorunları da yolda çözmemiz gerekiyor' dedi.
“10 günden az çalışanların kupon sistemine ise bankaların ‘yük’ getireceği nedeniyle yanaşmadıklarını söylen SGK yetkilisi bu konuda da PTT ile görüşmelerinin sürdüğünü söyledi.
“Sonuç olarak Ankara görüşmemiz daha önceki görüşmeler gibiydi. Bir kez daha haklı olduğumuz teyit edildi. Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ev hizmetlerinde çalışanlar konusunda torbadaki maddelerin ayrımcılık yarattığı konusunda, ev işçilerinin diğer işçilerle eşit şartlara sahip olması gerektiği konusunda bizimle hemfikir olduğunu söyledi. Yönetilenlerden daha muhalif görünmek mevcut iktidarın en karakteristik davranışı olsa gerek. Ve bu yönleri devletin kurumlarına da sinmiş görünüyor. Aramızdaki fark onlar yasaların oluşmasında, yürütülmesinde çeşitli süreçlerde siyasi iradenin emrindeler ancak bizler yasaların ve uygulamaların dışladığı yok saydığı ezilen sömürülen ev işçileri ve sendika temsilcileriyiz. Ve bizim işimiz de onları taleplerimizi kabul etmeye zorlamak. Bunun için bütün yöntemleri deneyerek sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.” (ÇT)