12 Eylül davasının görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Ahmet Türk, Abdülgani Aşık ve Ahmet Cihan'ın müdahillik taleplerini kabul ederken, aralarında Doğan Öz ve Abdi İpekçi'nin yakınlarının da bulunduğu müdahillik taleplerini "İtibar edilecek belge yok" diyerek reddetti.
24 Mart 1978'de öldürürlen Ankara Cumhuriyet savcısı Doğan Öz'ün eşi Sezen Öz gelişmeleri bianet'e değerlendirirken ''davanın takipçisi olacaklarını'' söyledi.
''Mahkeme 12 Eylül ile ilgili açılan davanın iddianamesinde İpekçi cinayeti ele alındığı halde İpekçi ailesinin müdahillik talebini reddetti. Bu bir çelişkidir. Çünkü, iddianamenin kabulü Mahkeme'nin İpekçi ailesinin talebini kabul ettiği anlamına geliyordu."
Müdahillik talebi reddedilen isimlerden biri olan İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay da mahkemenin sadece siyasi parti, sendika ve milletvekillerinin müdahillik taleplerini kabul etmesine tepki göstererek müdahillik süzgecinin hukuki olmadığını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceğini açıkladı.
Öz: Yüzleşilmesini istiyoruz
Sezen Öz eşi Doğan Öz'ün "katillerinin devlet tarafından nasıl korunduğunu delilleriyle'' birlikte sunduklarını ve dönemin generallerinin de darbe için koşulların olgunlaşmasını beklediklerini kendi ağızlarından itiraf ettiklerini söylüyor.
"12 Eylül davasının iddianamesinde darbe koşullarının olgunlaşması için gerçekleştirilen 10 olay sayılıyordu. Bu olaylar arasında Abdi İpekçi gibi isimlerin öldürülmesi de yer alıyordu.''
Sezen Öz, 12 Eylül davasının açılmış olmasının olumlu bir adım olduğunu söylüyor.
''Sadece iki yaşlı insan bu darbeden sorumlu tutularak yargılanıyor. Bu iki kişinin ölmesi durumunda davanın düşeceği kaygısını taşıyorum.
"12 Eylül insanlığa karşı bir suç olduğu için 12 Eylül ile yüzleşilmesini istiyoruz. 12 Eylül aktörlerinin yaptıklarının hesabını yargı önünde vermesi gerekir. Hayatta kaldığımız sürece bunun takipçisi olacağız. "
Önay: AİHM'e gidiyoruz
Avukat Senih Özay 12 Eylül'le ilgili şahsi olarak yaptığı müdahillik başvurusunun reddedilmesi nedeniyle konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağını açıkladı.
"Şahsi olarak 572 sayfalık dilekçeyle mahkemeye müdahillik başvurusunda bulundum. Sadece siyasi parti, sendika ve milletvekillerinin müdahillik taleplerini kabul eden Mahkemenin müdahil olma süzgecini hukuki bulmadığım için yarın itibariyle AİHM'e başvuruyorum."
Mahkeme itibar edecek belge bulamamış
Özel Yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Nisan'daki Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Başbakanlık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve 12 Eylül döneminde gözaltına kaybedilen Cemil Kırbayır'ın annesi Berfo Kırbayır'ın müdahillik talepleri kabul edilmişti.
Radikal'in haberine göre, mahkeme, müdahillik talebinde bulunan yüzlerce kişiye ise 16 Nisan'a kadar süre vererek, 'işkence, kötü muamele, işkence ile adam öldürme, gözaltında kaybolma' ve diğer hak ihlalleriyle ilgili mahkeme kararlarının ya da mahkemece itibar edilecek resmi belgelerin sunulmasını istemişti.
Mahkeme darbe yapıldığında milletvekili olan Ahmet Türk ve Abdulgani Aşık ile Ahmet Cihan'ın "suçtan zarar görmüş olma ihtimali ve usulünü uygun olarak yapılan talep doğrultusunda" müdahilliklerini kabul etti.
Ancak diğer başvuruları, "Sanıkların yargılandıkları suç, suç tarihi korunan hukuksal değer, bu suçun işlenmesi sırasında işkence, kötü muamele ve benzeri suçlar işlendiği iddia edilen gerçek kişilerin bu suçlara ilişkin mahkemece itibar edilecek karar ve belge örnekleri sunmamış olmaları" nedeniyle reddetti. (EKN)