TBMM Genel Kurulu'nda tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğumun sezaryenle yapılmasını düzenleyen, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.
Yeni yasaya göre, doğumda gebe veya rahimdeki bebek için tıbbı zorunluluk bulunması halinde sezaryen yöntemi kullanılabilecek.
Ayrıca yasada, gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamayacağı da belirtiliyor.
İzmaritini atana 50 lira ceza
Kabul edilen yeni yasa sezaryenle ilgili düzenlemenin yanı sıra nargileden çevre temizliğine birçok alanda başka düzenlemeler de içeriyor. Bunlar arasında öne çıkanlar şöyle:
* Sağlık Bakanlığı bünyesinde Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kurulacak.
* Ebelik diplomasına sahip olduğu halde en az 3 yıldan beri yataklı tedavi kurumları ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinde fiilen hemşirelik görevi yaptığını resmi belge ile belgelendirenler, hemşirelik yetkisiyle görevlerine devam edecek.
* Kanunla, özelde çalışan profesör ve doçentlere, eğitim ve araştırma hastanelerinde sözleşmeli eğitim görevlisi olarak çalıştırılma imkanı getiriliyor. Yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, Sağlık Bakanlığı'nın kararıyla eğitim ve araştırma hastanelerinde Maliye Bakanlığı'nın vizesine bağlı olarak sözleşmeli eğitim görevlisi olarak çalıştırılabilecek. Sözleşmeler 1 yılı geçemeyecek.
* Tütün ürünleri gibi, tütün ürünü ihtiva eden ve etmeyen nargile de 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak, tüketimlerine sunulamayacak.
* Çevreye izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları atanlara kamu görevlileri ve belediye zabıta görevlilerince 50 TL para cezası verilecek. Kişi, çevre kirliliğini derhal giderirse para cezasına çarptırılmayacak. (YY)