Seyid Rıza'nın katledilişinin yıl dönümü dolayısıyla Dersim Araştırmaları Merkezi'nin (DAM) Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma töreninde izdiham yaşandı. 17 Kasım günü yapılan etkinliği oturacak yer bulamayan katılımcılar ayakta izledi.
"Dersim 37-38 Ma vira neşi, Hovira nekeme, Keş vira nekeme" ifadelerinin ve Seyit Rıza'nın fotoğrafının yansıtıldığı salon katliamın görselleri ile donatıldı. Program Dersimli bir kadının yöresel kıyafetler içerisinde Seyit Rıza anısına mum yakması ile başladı. Ardından katliama ilişkin belgesel gösterildi. Belgesel gösteriminin ardından Edibe Şahin Zazaca bir konuşma yaptı.
Dündar: İnsan olmak yetiyor
Etkinlikte söz alan Can Dündar, son günlerde devlet yetkililerinin Ahmet Kaya'nın ismini anmalarını "Bu ne yaman çelişki anne" sözleriyle eleştirdi. Dündar konuşmasının devamında şunları söyledi: "Ben ne yazık ki Kürtçe bilmiyorum. Acıyı anlamak için söylenen ağıtları dinlemek yetiyor, Dersimli ve Kürt olmaya gerek yok insan olmak yetiyor” dedi.
Kışanak: Zarifeler, Beseler Zazaca oyun oynayana dek
Gültan Kışanak :"Dersim bir ağıt. Tepeden tırnağa bir ağıt. Acısı çok büyük, yarası çok derin. Bu acıyı dindirmek için daha çok konuşacağız, yazacağız, yüzleşeceğiz. Ta ki söylenmedik bir söz, anlatılmadık bir anı kalmayıncaya kadar. Ta ki Dersim'in kayıp kızları bir bir kapımızı çalıp Zarife, Bese olarak Dersim dağlarına dönene kadar. Zarife'ler, Bese'ler Munzur kıyılarında Zazaca oyun oynayana kadar..."
Zulme baş kaldırmanın, baskıyı kabul etmemenin, kendisi olarak yaşamayı istemenin ayıp olmadığını hatırlatan Kışanak, "Dersim'in direnişçi özüyle uygulanan katliamı yan yana görebilmeliyiz. 38'den bugüne devam eden kimliksizleştirme politikalarına bugünde direnirsek ancak katliamla yüzleşiriz. Dersim'i sadece 38'le sınırlarsak yüreğimizdeki acıyı dindiremeyiz. Bu yüzleşme Munzur özgür akıncaya kadar devam edecek" dedi.
Ahmet Kaya unutulmadı
Erdoğan Emir ve Gule Myra’nın ardından sahneye çıkan Ferhat Tunç, ölüm yıl dönümü nedeniyle Ahmet Kaya’yı andı. “Dersim şahitlerini andığımız bugün aynı zamanda sevgili Ahmet Kaya’nın da ölüm yıldönümüdür. Kürtçe şarkı söyleyeceğim dediği için linç edildi ve birçok Dersim’li gibi oda sürgünde hayatını kaybetti” dedi.
Dersim içimizde bir yaradır ve bu yara kanamaya devam ediyor. Daha doğrusu bu yarayı kanatmayı sürdüren bir devlet zihniyetiyle karşı karşıyayız. Dersim trajedisinin yaşandığı en önemli yerlerden biri olan Laç deresi vadisinde bulunan Qemere Hesen mağarasında Kadın ve Çocuk yüzlerce Dersimlinin kemlikleri hala duruyor. Devlet ve muhalefet Dersim'i bir siyaset malzemesi yapmayı sürdürüyor. Dersimliler olarak bu acıyı hala içimizde yaşıyoruz. Ve hala Seyit Rıza ve Arkadaşlarının mezar yerlerini bilmiyoruz. Hala Dersim coğrafyası bir utanç vesilesi olan TunçEli adıyla anılıyor” dedi. Sanatçı Ferhat Tunç Dersim ağıtlarından oluşan bir dinletiyle anma etkinliğini noktaladı. (FT/HK)