Doğal Hayatı Koruma Vakfı'ndan Deniz Kaplumbağalarına Destek İçin Güzel Bir Fırsat
Sevgiliniz için bir denizkaplumbağası yumurtası evlat edinmeye ne dersiniz? Böylesi anlamlı bir hediye düşünüyorsanız http://www.wwf.org.tr'den detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz.
Denizkaplumbağalarının soyu tehdit altında. Dünya tarihinde yaklaşık 95 milyon yıllık yolculuklarında 21. yüzyıl başlarında soylarını devam ettirmekte oldukça zorlanan bu harika canlıların kara ve deniz arasındaki o kısacık ama ölümle yaşam arasındaki zorlu yolculuğuna bir göz atalım.
Atlantik ve Pasifik Okyanusu'yla Akdeniz’de yaşayan kaplumbağa sürüleri yumurtalarını bırakmak için yine kendi doğduğu kumsala belkide binlerce kilometre yüzerek geri döner. Ülkemizde de Akdeniz sahillerinde belli bölgeler biliyorsunuz ki denizkaplumbağalarının üreme noktası ve koruma altında. Bu hayvanların geri döndügünde o sahilleri bakir bulması ile gelecek kuşağın yaşaması için çok önemli. Kumsala varan bir deniz kaplumbağası eğer koşullar bozulmadıysa ve kendisine doğum için iyi bir yer seçebilirse yumurtaları kumu kazarak hazırladığı bir yuvaya titizlikle bırakıp denize geri döner.
Uzun ve tehlikeli yol...
Yumurtalar kumsaldaki sıcak güneş ışınları ile ısınır ve yaklaşık iki ay kadar sonra zamanı geldiğinde güneş ışığının olmadığı saatlerde çatlayarak kırılmaya başlar. Etrağın son derece sessiz ve loş olması çok önemlidir. Bu savunmasız canlılar için bulundukları yerden denize uzanan yol öylesi uzun ve tehlikelidir ki dışarıdan gelebilecek doğal ortamlarının dışında olan her türlü ses veya ışık onlar için öldürücü olabilir.
Minicik ve son derece hasas bir deniz kaplumbağası için hayatının en büyük, en zor ve en önemli yarışı kabuğundan çıktığı anda başlar: Bulunduğu yerden denize kadar gidebilme yarışı… Tüm yavruların aynı anda yumurtadan çıkması son derece önemlidir. Çünkü bu yarışı ne kadar kalabalık yaparlarsa o kadar çok şansları olacaktır. Yaklaşık beş santimetrelik bu minikler için oldukça ağır bir sınavdır bu yarış. İçlerinden bir çoğu yengeçlere, martı ve balıkçıllara yem olur. Arada şanslıları denize ulaşabilir. Burada da onları zorlu bir dönem beklemektedir. Tüm tehlike bitmemiştir.
Herşey iyi giderse 100 yıl yaşayabilirler
Denizde de balıklara yem olmamak için vereceği uzun bir mücadele onu beklemektedir. Her şey iyi gider de büyüdükten sonrada, bir insan tarafından avlanılmazsa yaklaşık 100 yıl yaşayabilir. Onlar doğal dengenin bir parçası. Türleri yok olursa buna tepki olarak bir çok yaşamı etkileyeceği bir gerçek. Tıpkı doğanın bir parçası olan diğer canlılar gibi… onları koruyalım, yaşamaları için destek olalım. (AÜ/NZ)