Kampanya nedeniyle "Takım Sözleşmesi" adını verdikleri bir sözleşme hazırlayan SİNE-SEN, sinema emekçilerini bu sözleşmeyi imzalamaya çağırdı.
Sözleşmedeki maddeler
SİNE-SEN Başkanı Yusuf Nimet Çetin sektör çalışanlarının talepleri doğrultusunda hazırlanan sözleşmedeki maddelerin en önemlilerini ise şöyle sıraladı:
* Sinema emekçileri günde 10 saat, haftada ise 60 saatten fazla çalışmaya zorlanamayacak.
* Koşullar fazla çalışmayı gerektirdiği takdirde ise çalışanlara mesai ödenecek,
* Sigortasız çalıştırma olmayacak;
* Bölüm başı ödeme kalkacak, haftalık ödeme sistemi getirilecek;
* Bugüne kadar karşılığı ödenmeyen ön hazırlık ve çekim sonrası çalışma, çalışma süresinden sayılacak ve haftalık ödemesi sürecek.
Çetin: Sözleşmeye uyulmazsa emekçiler işi bırakacak
Çetin bu sözleşme ve "Özel Hükümler" başlığında toplanan taleplerle televizyon ve sinema sektöründeki çalışma koşullarının yeniden yapılanmasının amaçlandığını söylüyor.
Çetin 18 maddelik "Takım Sözleşmesi"nin sinema sektöründeki karmaşayı sona erdireceğini söyleyerek "Sinema emekçilerinin bu sözleşmeye uyulmaması halinde işi bırakacaklarını söyledi.
Çetin televizyon yayın kuruluşlarının televizyon dizileri, sinema filmleri ve belgesel film yapımlarını arttırdıklarına dikkat çekerek "Bu yapımları gerçekleştiren yapım şirketleriyle yapımlarda çalışanların ortak sorunları aynı oranda arttı" dedi.
"Emek sömürüsü yapımların artmasıyla arttı"
Çetin bu nedenle televizyona, sinemaya alanlara iş yapanların çalışma hayatının yeniden yapılanmasının kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı.
Çalışma yaşamını düzenlenen yasalara aykırı olarak çalışma koşullarında emek sömürüsünün sürdüğünü söyleyen Çetin "Yapımcılar televizyon kuruluşların gelen bu dayatmaya, kendilerini zorunluluk içerisinde görerek ses çıkarmamaktadır" diye konuştu.
Çelebi: Bu talepler sanatçıların en doğal hakkı
Toplantıya katılan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de SİNE-SEN'in 1978'den beri sinema emekçilerinin hakları için mücadele ettiklerini vurguladı.
Çelebi Türkiye'deki örgütlenme sorununa dikkat çekerek, SİNE-SEN'in kampanyasını desteklediklerini söyledi.
Çelebi "Sanatçılarımız ve emekçiler yalnızlaşmakta, piyasanın acımasız kuralları karşısında hayatta kalma mücadelesiyle yüz yüze gelmekte ve yöneticiler tarafından '21. yüzyılın vebalıları' olarak ilan edilmektedirler Bu talep, emekçilerin ve sanatçılarımızın en doğal hakkıdır." diye konuştu.
Aziz: SİNE-SEN'in yanındayız
ÇASOD Başkanı Rutkay Aziz de SİNE-SEN'in sonuna kadar yanında olduklarını belirterek ünlü oyuncu ve yönetmen Charlie Chaplin'in bir sözünü anımsattı.
Aziz "Chaplin 'Neden sinema yapıyorsunuz' sorusuna 'Barışı kışkırtmak istediğim için' yanıtını vermiştir. Biz de barışın kışkırtıcısı olarak hem sinemayı hem de hayatı kışkırtmayı sürdüreceğiz" dedi.
Kadın sinemacılar cinsel tacizden korunuyor
"Takım Sözleşmesi"nde ayrıca setlerde çalışan kadınlar için cinsel tacizden koruyucu önlemler de yer alıyor.
Buna göre işin yapılması esnasında genel ahlak kurallarıyla bağdaşmayan ve cinsel taciz eylemlerine uğramaları halinde kadın çalışanlara, fiili gerçekleştiren kişi tarafından, sözleşmede yer alan cezai şart ödenecek.
İş kanunu hükümleri uyarınca iş akitlerine haklı nedenlerde son verilecek.
"Sendikasız ve sigortasız Çalışmaya Son" toplantısına DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin yanı sıra SİNE-SEN Başkanı Yusuf Nimet Çetin, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) Başkanı Rutkay Aziz, Sinema Yazarları Derneği'nden (SİYAD) Özgür Şeyben, Yönetmenler Derneği'nden (FİLM-YÖN) Aydın Sayman ve Erdoğan Kar, Senaryo Yazarları Derneği'nden (SENDER) Ahmet Haluk Ünal ve Tiyatro Oyuncuları Derneği (TO-DER) Başkanı Tuncay Yenice katıldı. Katılımcılar toplantıda Lübnan'daki savaşı kınayarak sözlerine başladı.(AD/TK)