SES, aile hekimliğinin, birey ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanarak birinci basamak sağlık hizmetini sunan hekimlik olarak düzenlenmesinin ve koruyucu sağlık hizmetlerinin ihmal edilmesinin, Anayasa'ya aykırı olduğuna dikkat çekti.
SES ayrıca yönetmeliğin dayanağı olan 5258 sayılı Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun'un 1, 2, 3, 5 ve 8. maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu belirtilerek, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi de talep ediliyor.
Pilot uygulamada ücretsiz olan hizmetlerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı yasalaştığı taktirde, tüm hizmetlerin paralı olacağını belirten SES, primini ödeyemeyen veya ödemeyenlerin aile hekiminden yararlanmasının mümkün olmayacağını ifade etti.
SES, Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun'un, "Anayasa ve diğer yasalar yokmuş gibi, bunlardan bağımsız yepyeni kurallar getirerek, kanun yapma tekniği açısından da oldukça eksik ve yetersiz olduğunu belirterek, sözleşmeli aile sağlığı hekimi ve aile sağlığı elemanının çalıştırılmasının, Anayasa'ya aykırı olduğunu vurguladı. (KÖ)