Ezgi Koman, (UAÖ Ankara Çocuk Grubu):
"bianet buralardan başka bir şey gibi görünüyor. 'Hak' bilir, 'hak' söyler gibi görünüyor... Muhalif gibi de görünüyor, hareket eder ve ettirir gibi de... Bir de, 'iyi ki var' denir ya; öyle dedirtiyor..."
İpek Çalışlar (gazeteci):
"Gazetecinin her zaman aklının köşesinde şöyle bir fikir vardır: Yahu biraz para bulsak da kendi gazetemizi çıkartsak. Bu fikir sonunda terk edilir, habercilik macerası mevcut gazetelerden birinde sürüp gider. Fikir de unutulur. Unutmayıp yola çıkanlar ise tez zamanda batarlar. Bağımsız İletişim Ağı da kendi medyamızı yaratalım görüşünden doğdu. Üstelik doğduğu gibi yaşamasını da becerdi. Yani alışılmış batış modeli bu kez işlemedi ve proje devamlılık kazandı.Yerel basınla işbirliği ve eğitim alışverişi için binlerce kilometre yol kat edildi. Her gün yenilenen haber sitesi de gayet başarılı oldu.
Gazetecilere yönelik ihlalleri bia mükemmel bir titizlikle izledi. Gazete ile insan ilişkisine de el atıp günlük basın için "hak haberciliği" karneleri hazırladı.
Yalan haber yerine doğru haber yayınladıkları için, çocuğu, kadını, insanı aşağılamadan ayakta durdukları için kimilerinin canını sıkıldı. Bu yüzden Bağımsız İletişim Ağı projesi sinir bozucu saldırılara da hedef oldu. Beyoğlu'nda dört odalı bir büroda az sayıda gazeteci ile bu önemli projeyi yürüten arkadaşlarımızın ayakta kalmalarının sırrı, galiba sayıları git gide artan destekçilerinde saklı. Batmayan geminin tayfalarına 'nice yıllar' diyorum. Daha çok destek diliyorum".
Hülya Gülbahar, (avukat-İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi)
"Bianet bence önemli bir boşluğu dolduruyor. Basın ve ifade özgürlüğü ve bu özgürlüklerin genişletilmesi açısından izlediği yayın çizgisi son derece uyarıcı ve aktif. Yerel medyanın desteklenmesi konusundaki çalışmaları son derece önemli. Örneğin kadın hareketinin gündemindeki sorunları takibi ve değişim dinamiklerini etki edecek denli aktif bir duruş alması tüm medyaya örnek olacak nitelikte".
Ergun Gümrah (gazeteci-iletişim uzmanı):
"BİA her geçen gün daha fırtınalı hale gelen iletişim dünyasında gerçek bir deniz feneri görevi yapıyor. Ellerinize sağlık, iyi ki varsınız..."
Prof. Dr. Oğuz Polat, (Çocuk Hakları İçin Yurttaş Hareketi):
"Bianet farklı konulara farklı bakış açıları getiriyor. Sosyal problemlere ağırlık vermesi çok önemli bir özelliği ve bianet kadın ve çocukla ilgili sosyal problemler söz konusu olduğunda çok net biçimde toplumdan yana bir tavır alıyor. Yaygın medyanın aksine, olayların magazinel kısımlarına değil neden-sonuç ilişkilerini kurarak haberin kendisine yer veriyor".
Halil Ergün (sanatçı):
"Ne zaman bir şeyin gerçekten nasıl olduğunu merak etsem, o zaman bianet'e bakıyorum".
Tuğba Benli Özenç, (yazar)
"Bianet'in tarafsız ve bağımsız habercilik açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum. Birbirinden çok farklı sesin bir araya geldiği, hiyerarşinin bir şekilde dilsizleştirdiği yapıyı bozup kapılarını sonuna kadar bizlere açan, uzun ve meşakkatli çabaların ürünü olan bu yerel ağın mütevazı bir parçası olmaktan da büyük bir mutluluk duyuyorum. Nice yıllara bianet!"
Gürsel Köksal (gazeteci):
"BİA'nın sekizinci, bianet'in beşinci baharını sevinçle kutluyorum... Sizinle ancak gurur duyulur..."
Seda Akço (avukat-İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi) :
"Bianet'e baktığım zaman profesyonelce yapılmış bir çalışma görüyorum. Bunu işini iyi, bilerek ve dürüstçe yapmak anlamında söylüyorum. Medyanın çocuk hakları alanında yapabileceği en önemli şey çocuğa yönelik bir bakış açısı yaratmak ve bianet bunu yapıyor. Medyanın bu işlevi çok önemli".
Emrah Kırımsoy, (Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı)
"Bianet geniş perspektifli, ayrıntılara önem veren, çok düzenli ve güncel, kolay ulaşılabilir ve renkli bir iletişim ağı... Özel grupların (çocuk, kadın vb.) gereksinimlerini vurgulayan, bu grupların korunmasını gözönünde bulunduran bir yayın anlayışına sahip. En önemlisi haber satmak için değil haber yaymak için bir bilgi belge merkezi durumunda".
Tuğrul Eryılmaz (gazeteci):
"BİA'nın parçası olmaktan gurur duyuyorum. Gurur duyuyorum çünkü, zor da olsa bütün çıkar gruplarından bağımsız bir gazetecilik duruşunun var olabileceğini gösteriyorlar bize".
Zeynep Ekin Aklar, (Uçan Süpürge)
"Yaşadığımız dünyada bağımsız medyaya daha çok ihtiyaç var. Bianet'in de bu boşluğu doldurduğunu düşünüyoruz. Medya olarak bir iletişim ağına güvenmek önemli. Öte yandan diğer medya organlarına göre bir kadın bakış açısına sahip olması da önemini daha da artırıyor. Verdiği eğitimlerle sivil toplum kuruluşlarının gelişimine katkı sağladığını ve bunun yanı sıra toplumsal muhalefeti belirli bir ayaktan canlandıracağını düşünüyoruz".
Yavuz Önen, (TİHV Genel Başkanı)
"Türkiye'de, basının tekelleştiği ve basının aslında yönlendirildiği, basının da toplumu yönlendirdiği ülkede bağımsız olmak ve halkla doğrudan yerel ölçekte bir ilişki içinde haber, bilgi iletmek veri toplamak olağanüstü güzel bir şey. Bunu başaran, emek veren tüm arkadaşlara başta Nadire ve Ertuğrul olmak üzere hepimiz, bu toplum teşekkür borçlu. Daha uzun ömürlü olmasını diliyorum.
Toplanan verilere dayalı bu son yapılan açıklamalar (raporlar) özellikle çok değerli (özelikle haber almak hakkı ve özgürlüğüne dair bir manzara). Projeyle ilişki içinde olmaktan mutluyum. Bunun düşünsel temelini atanları ayrıca Naci Temeltaş, Feray Salman, o dönem 97 yılı TMMOB yönetim kurulunu üyelerini de anımsamakta yarar var".
Hrant Dink, (AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni)
"Bence önemli bir boşluğu doldurdu diyemem bianet için, boşluk hala dolmuş değil. Bunun için öncü bir rol oynadı. İnatla bu çabasını sürdürüyor. Açtığı yol, medyanın kendisine gelebilmesinin de temel faktörlerinden biri olacak; örnek olacak. Bugünkü medya İnternet üzerinden süren bu çalışmayla neyin nasıl olması gerektiği konusunda ders de alabilir. Bu açıdan, bu işe yeltenen arkadaşların emeklerine sağlık. Hepimize büyük katkıları oluyor, hepimiz öğreniyoruz. Devam etmelerini diliyorum, bizim de katkımız olabilirse sunmamız gerek".
Eren Keskin, (İHD İstanbul Şubesi Başkanı)
"İnsan Hakları savunucuları olarak bizler yaptığımız işleri kamuoyuna duyurmakta büyük engellerle karşılaşıyoruz. Hak ihlalleriyle ilgili çalışmalarımızı doğru olarak duyurmada önemli bir araç. Uzun yıllar diliyorum".
Mehmet Akdöl, avukat-İzmir İÖG
"Türkiye'de kendi alanında tek; bağımsız geniş bir iletişim, haber ağı. Medyanın bizi sınırladığının ötesinde bir alan olduğunu gösteriyor. Bu nedenle çok önemli. Habercilik ve bilgi alma hakkımızın kısıtlanmaması anlamında. İnsanların gerçeğe ulaşmasının engellenmemesi için, gerçeğin doğru yansıtılmasına muhtacız. Bianet İnternet nedeniyle sınırlı sayıda kitleye son derecede önemli, gerçeğe ulaşma anlamında bir umuttur. Habercilik olanaklarının gelişmesi, diğer medya organlarıyla işbirliği, uluslararası planda da işbirliklerine, bir ağa ihtiyaç var".
Mehmet Nur Terzi, (İzmir İnsan Hakları Gündemi Derneği)
"bianet'in STK'lardaki etkisini bire bir yaşıyoruz. Eğitim yayılıyor. TV'de programa katıldığımda yararlandım. Uzmanlık alanında, medyanın dışında kalan derinlemesine haberle çok daha rahat ulaşabiliyoruz. Görmezden gelinene ulaşabiliyoruz. Bu da çok büyük bir iştir".
Zeynep Oral, (gazeteci)
"İyi ki bianet var. Bana insan olduğumu hatırlatıyor. İnsan olma bilincini yayıyor. Özellikle 'öteki'ne duyduğu sevgi ve saygı benim nabzımla çok örtüşüyor. Yararlanıyorum. Daha nice yıllara".
Ece Temelkuran, (gazeteci)
"Bana her şeyden önce sesiz ve derinden bir anlam ifade ediyor. Kanın akmasına yarayan her damar kalın ve büyük olmayabilir. Bianet'in Türkiye'deki gerçekleri duyurabilmek için sağlıklı bir damar olduğunu düşünüyorum. Nice yıllara".
Murat Çelikkan, (gazeteci)
"Öncelikle bu kısır ve tekelci yapı ortamında alternatif bir haber kaynağı yaratıldığı için çok önemli ve değerli. Bunu yurt sathına kaynak olarak yayabildiği için çok başarılı. Yanı sıra, yaptığı haber etiğine ve insan haklarına saygılı habercilik, eğitim çalışmalarıyla da alternatifi yok".
Oğuz Haksever, (gazeteci)
"bianet dürttü beni: Düzgün habercilik, haberde özgürlük, haberde insaniyet ve haberde yerellik için..."
Cumhur Kılıççıoğlu, (Siirt'te Mücadele Gazetesi)
"bianet'in anlamı üç 'Y': yazılmayanları yazan yayın. Türkiye'nin tek özgür basın penceresi. Hiç kimsenin tekelinde olmayan, kimseye eyvallah demeyen, hiçbir görüşe, hiçbir cemaate hizmet etmeyen".
Deniz Zeyrek, (Çağdaş Gazeteciler Derneği):
"Bağımsız olması bizim açısında büyük önem taşıyor. İkincisi, Türkiye büyük eksikliği duyulan yerel haberciliği teşvik ediyor ve destekliyor. Üçüncüsü de, basının sorunlarına başka hiçbir basın kuruluşunun vermediği önemi atfediyor. Bu da BİA'nın yaşaması ve yaygınlaşması gerektiğini en önemli nedenlerini oluşturuyor".
Selahattin Güven, (Mazlum-Der):
"Uzun süreli tanımıyorum ama yakın zamandaki bilgilerim ışığında bianet'in olumlu habercilik yaptığını; insan hakları ihlalleri konusunda haberleri en azından doğru yansıttığı görüyoruz".
Sevilay Çelenk (Ankara Üniv. İletişim Fakültesi)
BİA'nın en değerli çabası haberle hakikat arasındaki ilşkinin problemli, kırılgan, müdahale edilebilir olduğu bilgisini Ülke'nin her köşesindeki Yurttaşla paylaşma ısrarı ve cesaretidir.
BİA profesyonel haberciliğin dışladığı kesimlere haberin nesnesi olarak kendi dünyalarına sahip çıkmaları gereğini anlatmış ve bunu gerçekleştirme çabalarına öncülük etmiştir.
(EÜ/EK)