Van'daki 5.6'lık ikinci depremde Bayram Oteli'n yıkılmasıyla hayatını kaybeden DHA Van Bürosu muhabiri Sebahattin Yılmaz ve DHA Diyarbakır Bürosu muhabiri Cem Emir için meslektaşları Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde eylem yaptı.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi'nin örgütleyicisi olduğu eylemde dün (14 Kasım) saat 18.00'de biraraya gelen basın emekçileri, Van'daki depremde Emir ve Yılmaz dâhil tüm ölenlerin doğal afet değil cinayet kurbanı olduklarını vurguladı. Basın emekçilerinin eylemine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, fotoğrafçı-şair Mehmet Özer de destek verdi.
Ellerinde meşale ve Emir ile Yılmaz'ın resimlerini tutan basın emekçileri adına açıklamayı TGS Ankara Şube Başkanı Göksel Yıldırım yaptı.
Yıldırım kış günü sevdiklerini, evlerini kaybeden Van halkının yaşadığı acının tüm Türkiye'yi sardığını, haberciler olarak Yılmaz ve Emir'in ölümüyle meslektaşlarını kaybetmenin acısını da yaşadıklarını söyledi.
''Yılmaz mesleğine yıllarını vermiş, Emir ise henüz mesleğinin başında olan iki haberciydi. Van'da yaşanan ikinci deprem, bir dizi ihmal ve vurdumduymazlıkla birleşince iki meslektaşımızı bizden ayırdı."
Yıpranma hakkımızı iade edin
Yıldırım, Van depreminin, rantın insan hayatını nasıl hiçe saydığını, yetkililerin ise buna nasıl göz yumduğunu gözler önüne serdiğini belirtti.
"Deprem yıpranma hakkımız için kapısını çaldıklarımıza bir şeyi daha gösterdi. Polisin, askerin, itfaiyecinin yıpranma hakkı var, ama depremin ilk anından beri hayatlarını tehlikeye atarak umut haberleri vermeye çalışan habercilerin yıpranma hakkı yok. Bu acı deprem tecrübesi olmasa haberciler olarak bu gerçeği bu kadar çıplak anlatmayı başaramayacaktık.
''Habercilerin bu kadar ısrar ettiği yıpranma hakkı, diğer meslek grupları için nasıl haksa haberciler içinde hak olmalıdır, diyen Yıldırım son olarak şunları söyledi: "Biz muhabirler, foto muhabirleri, kameramanlar, haberciler; Hükümeti ve Meclisi, gazetecilerin yıpranma hakkını iade etmeye davet ediyoruz. Medya patronlarını ve yöneticilerini ise çalıştırdıkları habercilerin çalışma koşullarını düzeltmeye ve yasal haklarına saygılı olmaya çağırıyoruz. Tüm bunları söylerken de sormadan edemiyoruz, sesimizi duyan var mı?"
Basın emekçilerinin yoğun ve stresli çalışma ortamı nedeniyle 70'lerde gazetecilere getirilen ve en fazla beş yıl erken emekli olmalarını sağlayan "yıpranma hakkı", 15 Ekim 2008'de yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklikle ellerinden alınmıştı.
Açıklamanın ardından Emir ve Yılmaz'ın çalışma arkadaşları, onlarla ilgili anılarını ve Van depreminin ardından yaşananlarla ilgili düşüncelerini aktardı. Eylem, halkın haber alması için çalışırken hayatını kaybeden tüm basın emekçileri adına yapılan saygı duruşunun ardından son buldu. (GK/HK)
* Fotoğraf: Deniz Tekin