Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adalet Bakanlığı’nın üç yıl içinde açmayı planladığı yeni çocuk cezaevlerine tepki gösterdi.
Adalet Bakanlığı 2016’da Diyarbakır, Hatay ve Tarsus’ta, 2018’de de Kayseri ve Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde toplam 1440 kapasiteli yeni çocuk cezaevleri açmayı planlıyor.
Devletin sorumluluğu
Çocuk suçluluğu ile mücadelenin toplumsal olarak en kabul edilemez olan biçiminin hapsetmek olduğunu belirten SES, çocuğa ilişkin hak ve adalet sisteminin oluşturulması, koruyucu ve önleyici faaliyetlerin önemsenmesi ve geliştirilmesinin doğrudan hükümetin sorumluluğu olduğuna dikkat çekti.
“Bugüne kadar çocuk adalet sistemini uluslararası sözleşmeler uyarınca geliştirmesi gereken hükümet bu sorumluluğundan çocukları kapatarak kurtulmaya çalışmaktadır.”
TIKLAYIN - ÇOCUKLARA ALTERNATİF ADALET UYGULAMALARI GEREKLİ
Nitelikli çocuk politikası
SES’in açıklamasında nitelikli bir çocuk politikasının yokluğunun açıkça görüldüğü de dile getirirldi.
“Yakın tarihte cezaevlerinde çok sayıda çocuğun taciz ve tecavüzle yüz yüze kaldığını, baskı gördüğünü, çocuklara baskı ve şiddet uygulayan kişilerle ilgili adil bir soruşturma yürütülmediğini ve bu kişiler yerine ailelerin ve çocukların cezalandırıldığını biliyoruz.
“2015’te Türkiye’de iş cinayetlerinde, cezaevlerinde, sokağa çıkma yasaklarının olduğu bölgelerde ve kendi ülkelerindeki savaştan kaçarken Ege Denizi’nin derin sularında ölen çocuk sayısı toplam 617’dir.
“Son 11 yıl da 241 çocuk polis veya asker kurşununa hedef olarak can vermiştir. Bu güne kadar 46 mülteci çocuk boğularak hayatını kaybetmiştir.”
Bütünlüklü strateji
Çocuklar için yeni cezaevleri açmayı planlanmasını “sorun çözme ve politika geliştirme kapasitesinin yokluğunun açık itirafı” olarak değerlendiren SES bütünlüklü bir stratejinin gerekliliğini de vurguladı.
“Çocukların suçla ilişkilenmesi tek başına yeterince korkunç bir toplumsal sorundur. Bunun nedenleri kapsamlı bir biçimde ele alınmalı ve koruyucu-önleyici politikalarla desteklenen bütünlüklü bir mücadele stratejisi geliştirilmelidir.
“Çocuklar için hapishane inşa etmek yerine, çocukların başta eğitim, sağlık, barınma, beslenme ve temiz suya erişim hakları olmak üzere tüm haklarının korunduğu ve desteklendiği bir yaşamın örgütlenmesi gerekmektedir.” (YY)