Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şişli şubesi üyeleri Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir basın açıklaması yaparak toplu görüşmeler öncesi memur ücretleri, personel eksiklikleri ve kamu çalışanlarının yemek ve kreş sorunlarına ilişkin taleplerini ilettiler.
"Eylül-Aralık dönemini mücadeleyle öreceğiz"
Açıklamada konuşan SES Şişli şubesi Genel Sekreteri Akife Aktaş toplu görüşme değil, toplu sözleşme talep ettiklerini ve önümüzdeki dönemi emek mücadelesiyle geçireceklerini söyledi.
Yarın (21 Ağustos) Okmeydanı SSK Okmeydanı Eğitim Hastanesi ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Bakırköy ilçe binası önünde iki ayrı açıklama yapacaklarını belirten Aktaş AKP’yi "kendine demokrat anlayışından vazgeçerek, kamu emekçilerinin taleplerini toplu sözleşme düzeni içinde görüşmeye" çağırdı.
SES'in talepleri...
“Herkese eşit-etkin ücretsiz sağlık” ve “Sadaka değil toplu sözleşme” dövizleri taşıyan 23 kişilik grup adına açıklamayı okuyan SES Şişli şubesi yönetim kurulu üyesi ve işyeri temsilcisi Handan Mısıroğlu hükümetten taleplerini şöyle sıraladı:
- Toplu sözleşme, grev hakkımızın ve örgütlenmemizin önündeki engeller kaldırılmalıdır.
- Temel ücretimiz yoksulluk sınırının üzerine yükseltilmelidir.
- Performansa dayalı döner sermaye uygulamasına son verilerek, emekliliğe yansıyacak şekilde temel ücret içinde yer alacak ücretlendirme yapılmalıdır.
- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) çalışanlarının Başbakanlık Tazminatının katsayıya bağlanması veya “sosyal hizmet tazminatı” ödenmesi için düzenleme yapılmalıdır.
- Personel eksikliğinin giderilmesi, 4/B, 4/C, 4924 ve vekillerin kadroya alınması, güvencesiz istihdama son verilerek, iş güvenceli ve aynı statüde eleman çalıştırılması, eşit işe eşit ücret uygulanması sağlanmalıdır.
- Taşeronlaştırmaya ve taşeron çalıştırmaya son verilmelidir.
- Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmalıdır.
- Kadınların çalışma yaşamındaki sorunlarının giderilmesine yönelik düzenlemeler yapılmalı, her 50 çalışanın olduğu işyeri veya bölgelerde kreşler açılmalıdır.
- Nöbet usulü çalışma nedeniyle 24 saat hizmet veren kreşler açılmalıdır.
- Cins ayrımcı politikalara son verilerek, istihdamda ve çalışma yaşamının her alanında eşitlik sağlanmalıdır.
- İş sağlığımız, iş güvenliğimiz ve meslek hastalıkları ile ilgili çalışma ve araştırmaların yürütülmesi için düzenleme yapılmalıdır.
- Tüm sağlık çalışanlarının yemek, servis vb. sorunları ücretsiz çözülmelidir.
- Yöneticilerin sendikalar arasında taraf tutma, sendika üyelerine baskı uygulama gibi tutumlarına karşı yaptırım uygulanmalıdır.
- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yılda en az bir kez yapılmalıdır. SSGSS yasası geri çekilmelidir.
- Sağlıkta yıkım yaratan politikalardan vazgeçilmeli; herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti verilmesi için çalışma yapılmalıdır.
“Ücretsiz yemek çalışanın hakkı”, “24 saat açık ücretsiz kreş istiyorum” dövizleri taşıyan grup “Sadaka değil toplu sözleşme” ve “Toplu görüşme değil toplu sözleşme” sloganları atarak dağıldı.(BÇ)